Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novčano je kažnjena

USKOK pretresa gradsku upravu Siska, gradonačelnica odbija dati dokumentaciju: Oglasio se HDZ

Klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a sisačkoga Gradskog vijeća izvijestio je u srijedu da je prošlog tjedna sisačku gradsku upravu pretresao USKOK, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) novčano je kažnjena jer je odbila predati traženu dokumentaciju.

Županijski sud u Zagrebu kaznio je sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček zato što USKOK-u nije željela dati podatke koje je tražio kako bi istražio sumnje u kriminal u njezinu gradu. Izrečena joj je novčana kazna od 10 tisuća kuna. Ako i nakon te kazne istražiteljima odbije dati ono što traže, može joj biti određen i zatvor, izvijestio je prije dva dana Telegram, dodajući da je odluku o kažnjavanju gradonačelnice Županijski sud u Zagrebu objavio na elektroničkoj oglasnoj ploči. Iz sudskog dokumenta proistječe da je USKOK određenu dokumentaciju od Kristine Ikić Baniček tražio u sklopu izvida koji su u ovom trenutku tajni.

Pročitajte i ovo Kandidati za gradonačelnika Siska Kampanja u punom jeku Dovoljno problema i bez potresa: Svi kandidati imaju svoja rješenja za Sisak, no gradonačelnica pred kamere želi samo ako se ne snimaju protukandidati Slika nije dostupna uobičajeni oblik komunikacije Ikić Baniček o plakatima: "Osobno ću platiti troškove, to nije bila kampanja"

''Pretpostavljam da je u pitanju nalog HDZ pravosuđa da im dostavim audiozapis sjednica gradskog vijeća i zapisnike kolegija gradonačelnika. Budući da su se pozvali na članak Zakona o kaznenom postupku 206. g, stavak 2., koji obvezuje banke i državna tijela na dostavu dokumenata, a nikako jedinice lokalne samouprave, i s obzirom na to da su transkripti sjednica javno objavljeni, a da kolegij gradonačelnika ne postoji, pa tako ni zapisnici s nečega što se naziva kolegij, niti sam mogla, niti htjela ispuniti zahtjev HDZ pravosuđa'', odgovorila je gradonačelnica.

Nabrojili njezine afere

U današnjem priopćenju klub vijećnika s HDZ-om na čelu ističe da sisačka gradonačelnica iza sebe ima nekoliko prijava, a najveća poznata afera je ''Kopa beach'', gdje se zauzela da posao demontiranja pruge vrijedne 10 milijuna kuna dobije baš udruga koja se tek osnovala, a čelni ljudi bili su njezini bliski suradnici. Nije poznata sudbina ni novca ni pruge, stoji u priopćenju. Kako se tvrdi, nepoznanica je i utrošak 50 milijuna kuna kredita za infrastrukturne projekte te slučaj Ledene dvorane Zibel, koja je ugovarana po sistemu ključ u ruke. ''S dodatnim poslovima cijena dvorane porasla je za 10 milijuna kuna, pa je moguće da se njezina konačna cijena popela i do 60 milijuna'', stoji u priopćenju.

Kao sporni projekti navode se i energetska učinkovitost javne rasvjete grada Siska u vrijednosti od 28 milijuna kuna s PDV-om, popločavanje Ulice Stjepana i Antuna Radića, građevinski zahvati na Športsko-rekreacijskom centru Sisak i dr.

Klub vijećnika postavlja pitanje zašto gradonačelnica Kristina Ikić Baniček opstruira rad hrvatskog pravosuđa i ne dopušta uvid u službenu dokumentaciju.

''Nije joj prvi put''

Budući da sisačka gradonačelnica USKOK-u nije predala traženu dokumentaciju, Županijski sud u Zagrebu donio je presudu da kao odgovorna osoba plati kaznu od 10.000 kuna, a ako i nakon toga ne postupi po zahtjevu i ne preda dokumentaciju, može se kazniti zatvorom do izvršenja, ističe u priopćenju oporbeni klub gradskih vijećnika.

''To nije prvi slučaj da SDP-ova gradonačelnica ne poštuje sudske odluke Sjetimo se pravomoćne presude u slučaju sisačkoga hokejskog kluba Siscia i djece koja su prosvjedom tražila svoja prava, a koja im je sisačka gradska vlast uskratila. Sve afere i sumnje u kriminal sisačke gradske vlasti tijekom dugog osmogodišnjeg mandata dovele su pred zid sisačku političarku jer je u velikoj opasnosti i upitan njezin tek započeti novi četverogodišnji mandat'', ocjenjuje klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a.

''Sisačka javnost predugo čeka rasplet ove situacije. Što skriva ona koja neprestano prstom ukazuje na druge, a svoje dokumente drži pod ključem? Čega se boji Kristina Ikić Baniček?'' stoji na kraju priopćenja koje je potpisao predsjednik kluba vijećnika Tomislav Kralj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene