Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozivaju se HNB i banke

HDZ: Korisnici kredita su u dužničkom ropstvu, hitno su potrebna rješenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz HDZ-a su u subotu pozvali Hrvatsku narodnu banku, druge banke i Vladu da donesu hitne mjere za zaštitu korisnika kredita u švicarskim francima jer su dovedeni u dužničko ropstvo, a kao kratkoročnu mjeru predlažu da anuiteti u švicarskim francima ostanu na razini prije izbijanja krize dok se ne nađe dugoročno rješenje poput konverzije kreditnih linija iz valutne klauzule u 'švicarcima' u eure.

"Analize u timu HDZ-a ukazuju na dva smjera. Prema kratkoročnim mjerama anuiteti u švicarskim francima trebaju ostati na razini na kojoj su bili prije izbijanja krize i fiksirani po tom deviznom tečaju, dok se ne nađe dugoročno rješenje. To dugoročno rješenje HDZ vidi u konverziji kreditnih linija iz valutne klauzule u švicarskom franku u valutnu klauzulu u euru", rekao je glavni HDZ-ov ekonomski strateg Tomislav Ćorić na konferenciji za novinare u Središnjici HDZ-a u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Ćorić je naveo da su modaliteti tog rješenja, prije svega, na tragu činjenice da se te kreditne linije konačno vežu uz onu valutu, valutnu klauzulu, uz koju naša središnja banka veže svoju monetarnu politiku, odnosno uz 'valutu sidro' - euro.

Iznesen prijedlog rješenja problema građana sa 'švicarcima'

"Što se tiče troška te konverzije, trebali bi ga, u dogovoru, snositi HNB, odnosno banke, a uvjeti trebaju biti predmet daljnjeg dogovora svih zainteresiranih strana", rekao je Ćorić.

"Mislim da je ključno pitanje hoće li to biti gubitak banaka ili gubitak očekivane dobiti", rekao je Ivan Šuker, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru te naglasio da do danas nema odgovora na pitanje jesu li banke stvarno kupile 'švicarce' ili su samo administrativno te kredite vodile u 'švicarcima'.

"Taj odgovor vodi rješenju, a njega moraju, prije svega, dati HNB, poslovne banke i Ministarstvo financija", rekao je. Šuker se pita i zašto banke u rješavanju pitanja 'švicaraca' dosad nisu išle, kako kaže, možda na netipičan ekonomski način otplate anuiteta, a to je da anuitet sadržava više glavnicu, a manje kamate. Danas bi, kod eksplozije tečaja 'švicaraca', glavnica bila manja, a na kamate taj tečaj ionako ne djeluje.

"Glavnica je ključno pitanje, a ne kamate. Ljudima se događalo da im je u trenutku skoka tečaja glavnica veća nakon nekoliko godina otplate kredita nego što je bila na početku", upozorio je te istaknuo kako bi "konverzija, praktički, sve imaoce kredita u Hrvatskoj dovela u isti položaj".

Šuker također naglašava kako je bez gospodarskog rasta, smanjenja nezaposlenosti i bez provođenja strukturnih reformi vrlo teško naći rješenje za bilo što te najavljuje da će HDZ u lipnju izaći s cjelovitim gospodarskim programom i dati konkretne odgovore na sva pitanja.

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić rekla je da se problem prezaduženosti problematizira na sjednicama EU parlamenta i da se daju preporuke državama članicama te apelira da rješavaju taj problem.

"Kod nas taj problem eskalira kroz dužnike u švicarskim francima, koji su dovedeni u stanje dužničkog ropostva i bezizlaznu situaciju. Kao najjača oporbena stranka apeliramo na Hrvatski narodnu banku, sve banke i Vladu da pokažu socijalnu osjetljivost, društvenu odgovornost i solidarnost s tim građanima i da se o pitanje riješi na sustavan, strateški i dugoročan način", poručila je Maletić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene