Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije smio nadzirati ministra

HDZ i HSS iskaz generala Miličevića proglasili nevjerodostojnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajuća većina u povjerenstvu za kamione (HDZ i HSS) prihvatila je zaključak kojim je svjedočenje generala Milićevića proglasila nevjerodostojnim.

Oporbena manjina je na to konstatirala da je iskaz svjedoka istinit, a HDZ pokušava omalovažavanjem Miličevića sakriti istinu. Napominju ni da nema kontradiktornosti koje mu vladajući pripisuju u svom zaključku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stazić: Žele prikriti istinu Većina: U nabavci kamiona nije bilo nezakonitosti Slika nije dostupna Tvrdi da nije utjecao na Miličevića Mesić: Čudim se Rončeviću, mogao je biti malo ozbiljniji

Posebno Saborsko povjerenstvo koje istražuje MORH-ovu nabavu vojnih kamiona 2004. je 3. ožujka iza zatvorenih vrata saslušalo Milićevića.No, u medije je izašao transkript njegovog svjedočenja. U svom svjedočenju general Miličević tvrdi kako mu je Berislav Rončević rekao da promijeni sadržaj izvješća o spornoj nabavi kamiona za MORH.

Hebrang kaže da Miličević nije smio nadzirati ministra

HDZ-ov Andrija Hebrang kazao je da je iskaz nejerodostojan jer je general Miličević obavljajući svoj nadzor prekršio ovlasti jer nije smio nadzirati rad ministra, a što je, prema Hebrangovim riječima, Miličević opravdao govoreći da radi prema godišnjem planu nadzora glavnog inspektorata.

Hebrang je istaknuo da tadašnji ministar taj godišnji plan nije potpisao, što znači da je general radio bez ovlaštenja. Nenad Stazić je uime oporbene manjine u Povjerenstvu napomenuo kako to što ministar nije potpisao godišnji plan nije generalov problem.

Informacije cure i na Facebooku i na blogovima

Kad je riječ o tzv. 'curenju informacija', članovi Povjerenstva također su se međusobno optuživali za kršenje tajnosti rada, a vladajuća većina zatražila je analizu čestog 'curenja informacija'. Pritom su se često citirali navodi Nenada Stazića po blogovima i Gorana Beusa Richemergha na Facebooku, koje vladajući smatraju uvredljivim te kršenjem pravilnika rada Povjerenstva.

Oporbeni članovi Povjerenstva zamjerili su Hebrangu i Markovinoviću iz HDZ-a da su baš oni prvi prekršili pravilo da se u medijima ne smije komentirati rad Povjerenstva. Zato se ubuduće, zaključilo je većinom glasova Povjerenstvo, uz prosvjede oporbenih članova, na internetu neće se smjeti objavljivati komentari o njegovu radu.

Na iduću sjednicu pozvani Šima Krasić, Faber i Lucić

Na sljedeću sjednicu, zaključilo je Povjerenstvo, kao svjedoci pozvat će se glavna državna revizorica Šima Krasić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Josip Lucić te ravnatelj policije Vladimir Faber, koji bi trebali izvijestiti Povjerenstvo o svojim spoznajama vezanim uz taj slučaj. Također, od Državne revizije traži se cjelovito izvješće o tom predmetu, a ne skraćeno koje je upućeno Saboru, te imena revizora koji su radili na tom predmetu kako bi se i njih moglo pozvati za svjedoke, rečeno je na sjednici.

Šima Krasić trebala bi objasniti je li državna revizija što sakrila od Sabora, a Vladimir Faber trebao bi reći dokle je policija stigla u istrazi o nabavi vojnih kamiona. General Lucić trebao bi svjedočiti o tome koja su se točno vozila trebala nabaviti za potrebe Oružanih snaga, a i to kroz ispunjavanje kriterija za članstvo Republike Hrvatske u NATO-savezu, rekao je Stazić.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene