Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predloženi za nagrade

Znate li što je Pravilo 7? Oni vas žele upozoriti i potpuno su u pravu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina vozača u Hrvatskoj ima jednu opasnu naviku - koriste mobitel u vožnji, i to u podjednakoj mjeri i žene i muškarci, pokazala je studija čije je rezultate u srijedu objavio HAK.

Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) raspisala je u ljeto 2015. godine natječaj FIA Road Safety Grand Programme za sufinanciranje kampanje podizanja svijesti, obrazovnih programa i treninga, zaštitu ugroženih sudionika u prometu u kojem je sudjelovalo 70 autoklubova iz cijelog svijeta. Na tender je prijavljen 91 projekt.

Pročitajte i ovo Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!" Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti!

Hrvatski autoklub je, polazeći od 10 zlatnih pravila u prometu koja je kreirala FIA u suradnji s Michelinom, nominirao projekt interaktivne kampanje protiv korištenja mobitela tijekom vožnje pod nazivom Pravilo 7.

FIA je na natječaju izabrala 15 projekta, među njima i projekt Pravilo 7. Projekt podrazumijeva detaljno istraživanje ponašanja vozača u vožnji. Zbog toga je HAK proveo putem svoje stranice anketu među vozačima i snimio ponašanje vozača u vožnji u većem broj gradova i cesta u Republici Hrvatskoj.

Uporaba mobitela tijekom vožnje u svim je europskim zemljama kažnjiva.

U Republici Hrvatskoj Zakon o sigurnosti prometa na cestama u poglavlju 1. Uvjeti za upravljanje vozilima u članku 196. propisuje: (3) Vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom; (4) Mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke; (6) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbama stavka 2., 3. i 4. ovoga članka. Protekle 2015. godine policija je evidentirala 38.988 prekršaja zbog nedopuštenog korištenja mobitela tijekom vožnje, a to predstavlja 4,8% svih prekršaja ili peti prekršaj po učestalosti.

Filmovi predloženi za nagrade

U sklopu studije objavljen je javni natječaj za produkciju kratkih videospotova na temu opasnosti korištenja mobitela u vožnji u tri kategorije: učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola te studenti i mladi do 24 godine.

Na natječaj je prijavljeno 47 filmova. Povjerenstvo koje čine dva predstavnika Akademije dramskih umjetnosti te po jedan predstavnik Hrvatskog filmskog saveza, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog autokluba predložilo je za nagrade sljedeće filmove:

Osnovne škole: 1. Ne koristi mobitel dok voziš, Jana Burek, Oroslavlje; Sigurnost prije svega, Foto-filmska grupa OŠ Samobor, Samobor; 3. Pravilo 7, Hodači po žici, Zagreb.

Srednje škole: 1. Ne koristi mobitel kad voziš, Lea Šuper, Lički Osik; 2. Zanemarite poziv, Karlo Vorih, Zagreb; 3. Pričaj mi priču, Učenički dom Paola di Rosia, Dubrovnik.

Studenti i mladi do 24 godine: 1. Pravilo 7, Marta Soljačić, Zadar; 2. Poruke, Iva Vuković, Zagreb; 3. Halo, Frane Pamić, Zagreb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene