Obavijesti Video Pretražite Navigacija

GSV odgodio glasovanje o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon trosatne rasprave socijalnih partnera, Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) je zbog primjedbi poslodavaca i sindikata, poslalo na doradu Zakon o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem te Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj upravi, a glasovanje o njima odgodilo je za sjednicu u ponedjeljak.

Sindikati i poslodavci uputili su brojne primjedbe na Zakon o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, otvorili su pitanje prodaje državnog zemljišta, osobito strancima, te upozorili na probleme koji će se javljati ulaskom u Europsku uniju, kazao je novinarima nakon sjednice predstavnik sindikata u GSV-u Vilim Ribić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Četvrti paket Plenković predstavio mjere: Pomoć umirovljenicima i s dječjim doplatkom, dogovorena cijena struje i plina... Slika nije dostupna 23. sjednica Linić Hebrangu: ' Od '45. do danas laže, vrijeđa i provocira'

Predstavnici poslodavaca nisu zadovoljni što je raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u nadležnosti lokalne samouprave i smatraju da bi bilo bolje da temeljnu ulogu ima nova agencija za upravljanje zemljištem, koja se predviđa zakonom.

Također su upozorili da je poljoprivredna proizvodnja ozbiljan nacionalni problem, te da o učinkovitosti subvencija u tom sektoru govori podatak da je, unatoč 15 milijardi kuna subvencija u zadnjih šest godina, poljoprivredna proizvodnja u padu za 30 indeksnih poena.

Kako bi pokušali pronaći konsenzus i oko Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, za četvrtak je dogovoren sastanak predstavnika sindikata, poslodavaca i Središnje ureda državne uprave.

"Pokušat ćemo iznaći rješenje da se plaće lokalnih službenika stave u jedinstveni sustav plaća s državnom upravom, jer je neprihvatljivo da službenik u lokalnoj upravi za isti posao i rad u sličnoj instituciji sada ima i 50 posto veću plaću od zaposlenog u državnoj upravi", istaknuo je Ribić.

Pritom je opovrgnuo tvrdnje koje su se čule u javnosti da sindikati traže smanjenje plaća lokalnih službenika.

"Ne smiju se nikome smanjivati plaće, tražimo samo da se u nekoliko godina te plaće izjednače", istaknuo je Ribić.

S tim su se složili i poslodavci i Vlada, a dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor je izrazila nadu da će se dogovorima izvan GSV-a doći do kompromisa, kako bi se sporni zakoni izglasali na idućoj sjednici.

Kosor je navela da Zakon o poljoprivrednom zemljištu donosi niz novosti, među kojima su ograničenja u vlasništvu i maksimum zemljišta u vlasništvu, određuje se da nositelji prava vlasništva nad zemljištem ne mogu biti strane pravne ili fizičke osobe i uspostavlja informacijski sustav poljoprivrednog zemljišta.

Socijalni partneri danas su poduprli Zakon o zaštiti na radu, koji donosi bolju zaštitu rada na gradilištima, te Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, protiv kojega su bili jedino sindikalci.

Zbog opsežnosti materije, Zakon o kaznenom postupku i Zakon o reviziji skinuti su s dnevnog reda današnje sjednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene