Petrol kupio Crodux
Petrol kupio Crodux Foto: Petrol

Petrol je završio kupnju stopostotnog udjela u Croduxu. Nabavna cijena za stopostotni poslovni udio iznosi 191,7 milijuna eura, a Petrol će preuzeti i neto financijski dug prema bankama u visini 19,2 milijuna eura. Kupnja i refinanciranje preuzetih dugova je financirano međunarodnim sindiciranim kreditom u visini od 200 milijuna eura koji je organizirala banka NLB zajedno s Privrednom bankom Zagreb.


Kupnjom Croduxa Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima u Hrvatskoj. S ukupno 204 prodajnih mjesta tržišni udio Petrola u Hrvatskoj povećat će se s 13 % na 23 %.

Povećanje prodajnih mjesta Petrola

Vezani članci PR Vjetroelektrana Ljubač u Hrvatskoj prvi je Petrolov projekt na području proizvodnje električne energije koji će se provesti bez financijske potpore PR Uz Petrol klub zavirite u svijet pogodnosti koji zlata vrijede

Preuzimanje Croduxa najveća je akvizicija Petrola u zadnjih deset godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u povijesti te tvrtke. Tim preuzimanjem Petrol dobiva još 93 benzinske postaje.

S ukupno 204 prodajna mjesta tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj uvećat će se s 13 % na 23 %. U regiji jugoistočne Europe Petrol će imati 594 prodajna mjesta.

"Procijenjena EBITDA društva Crodux Derivati Dva d.o.o. za godinu 2021. je 37 milijuna eura (bez utjecaja IFRS16)", navode u Petrolu.

"Danas je za Petrol vrlo važan dan. Grupa Petrol se povećala na više od 6000 predanih, srčanih i znanjem potkovanih zaposlenika. Svim novim suradnicama i suradnicima u društvu Crodux Derivati Dva d.o.o. želimo iskrenu dobrodošlicu u našoj, a sada i njihovoj grupi Petrol. Vrlo dobro znamo da su zaposlenici srce svake tvrtke i vjerujemo da ćemo zajedno biti ne samo veći već i snažniji i bolji", rekla je Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol.

Povezivanje dva brenda

"Povezivanjem dva snažna brenda ćemo kupcima, također i zaposlenima i dioničarima, ponuditi najbolje od obje tvrtke te kao vodeći partner u energetskoj tranziciji i dalje graditi u budućnost usmjeren ekosistem održivih, a prije svega modernijih i digitaliziranih usluga", rekla je.

"Tako planiramo prenijeti dobre prakse, s kojima želimo do 2025. godine postati vodeći dobavljač goriva i održivih energetskih rješenja u Hrvatskoj, koja je s današnjim preuzimanjem postala naš drugi dom", dodala je Drobne Popović.

Crodux povećao maloprodajnu mrežu

Ivan Čermak, vlasnik i osnivač Croduxa je rekao: "Društvo Crodux Derivati Dva d.o.o. jedan je od najvažnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu. U osam godina povećali smo maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja za gotovo duplo".

"Uz visoku kvalitetu motornih goriva, raznolik izbor robe i usluga te bogatu ugostiteljsku ponudu stvorili smo široki krug vjernih kupaca. Preko 1100 visoko motiviranih zaposlenika dalo je važan doprinos u stvaranju Croduxa kao partnera od povjerenja. S Petrolom nas vežu iste vrijednosti i usredotočenost na pružanje vrhunskih proizvoda i usluga za naše klijente, pa sam uvjeren da će i integrirana tvrtka uspješno poslovati", dodao je Čermak.

Neovisna tvrtka do spajanja

Crodux do spajanja s Petrolom ostaje neovisna tvrtka.

"Spojena tvrtka će biti drugi najveći opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj, ukupni prihodi od prodaje (uključujući trošarine) grupe Petrol Zagreb i Crodux Derivati Dva d.o.o. u 2020. godini procjenjuju se na oko milijardu eura, čime bi se uvrstila među najveće tvrtke u Hrvatskoj", navode u Petrolu.

"Grupa Petrol želi biti prvi izbor za kupnje "na putu", što postižu s pružanjem izvrsnog korisničkog iskustva. Spajanjem društva Crodux Derivati Dva d.o.o. s društvom Petrol d.o.o. još više će se približiti tom cilju na hrvatskom tržištu", dodaju u priopćenju.

Široka maloprodajna mreža

Navode da su njihovim kupcima na raspolaganju visokokvalitetna goriva, široka paleta trgovačke robe i usluga te dobra ugostiteljska ponuda.

Petrol veliku pozornost pridaje razvoju motornih goriva, pa je u godini 2021. na tržište lansirana nova generacija goriva Q Max, koja osigurava manju potrošnju, veću energetsku učinkovitost i niže emisije. Širi se i razvija mreža punionica za električna vozila.

Navode kako su svjesni da su visokomotivirani i kvalificirani zaposlenici ključni za postizanje dobrih rezultata. Njihove aktivnosti na području obrazovanja, razvoja i nagrađivanja omogućuju ostvarivanje potencijala, jačanje profesionalnih i osobnih kompetencija, potiču suradnju i usredotočuju se na postizanje ciljeva.

Više od 2200 zaposlenika

"Sretni smo što nam se pridružuju zaposlenici iz Crodux Derivati Dva d.o.o., s kojima ćemo dijeliti iskustva i znanje. U udruženoj tvrtki više od 2200 zaposlenika nastojat će osigurati izvrsno korisničko iskustvo za naše kupce", rekla je Drobne Popović.

Kupnja Croduxa u skladu je sa strategijom Petrola za razdoblje 2021. - 2025., koja predviđa da će u 2025. godini u maloprodajnoj mreži biti 627 suvremenih prodajnih mjesta koja će biti namijenjena sveobuhvatnoj opskrbi kupaca "na putu".

Široka maloprodajna mreža će biti značajna konkurentska prednost i u budućnosti, jer u njezinu razvoju, kako navode, uzimaju u obzir nove energente za pogon vozila, trendove mobilnosti i kupovne navike kupaca, poručuju iz Petrola.

Procjena uvećanja 10 milijuna eura

Petrol za 2021. godinu ne uključuje poslovne rezultate Croduxa, koji će biti uključeni u konsolidirana financijska izvješća Petrola za godinu 2021. u zadnjem kvartalu 2021. godine. Procjenjuju da će EBIDTA grupe Petrol zbog toga biti uvećana za 10 milijuna eura.

"Fokusiranjem na svoju temeljnu djelatnost u strateškom razdoblju do 2025. godine Petrol održava svoju konkurentnost, istodobno preusmjeravajući svoje kapacitete u energetsku tranziciju", poručuju iz tvrtke.

Segment prodaje naftnih derivata i trgovačke robe, koji predstavlja najveći dio EBITDA-e grupe Petrol još uvijek ima potencijal rasta u sljedećim godinama, posebno u široj regiji jugoistočne Europe i kao takav omogućuje povećana ulaganja u obnovljive izvore energije za zelenu budućnost.

"U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021. - 2025. na hrvatskom tržištu ćemo prodajnom mrežom proširiti portfelj kupaca u području energenata i usluga energetske tranzicije, a ujedno ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora", zaključila je Drobne Popović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju