Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ima upalu mozga

Groznicom Zapadnog Nila zaražena i djevojčica (6) iz Vukovara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je od bolesti Zapadnog nila preminula jedna muška osoba iz Belog Manastira, danas smo doznali da je od ovog virusa zaražena i šestogodišnja djevojčica iz Vukovara, no na svu sreću nije životno ugrožena.

O još jednom slučaju Zapadnoga Nila izvijestio je Predsjednik Vijeća Tomislav Šota na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara, prenosi Glas Slavonije.

Pročitajte i ovo Sanja Kurečić Filipović i Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV povećan broj oboljelih Je li Hrvatska žarište opasne bolesti? Evo što kaže epidemiologinja Slika nije dostupna Zaraženi iz Vojvodine Srbija: Potvrđen prvi slučaj virusa Zapadnog Nila

Šota je direktor Veterinarske stanice Vukovar, koja godinama obavlja tretiranja komaraca na širem vukovarskom području, pa je vijećnike, ali i širu javnost, izvijestio o stanju na terenu.

"Virusna bolest Zapadnog Nila nažalost u nekim slučajevima dovede do smrti oboljele osobe, a sreća u nesreći je što najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi: bolovi u rukama i nogama, visoka temperatura i glavobolje", rekao je.

U jedan posto slučajeva zaraze dođe do encefalitisa i imamo takav slučaj u Vukovaru. Riječ je o 6-godišnjoj djevojčici, hospitaliziranoj na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Još jedan se slučaj serološki potvrđuje i prema informacijama koje imam, oni nisu životno ugroženi - rekao je Šota.

Pojasnio je kako su nakon četvrtog ovogodišnjeg tretmana zaprašivanja komaraca dobili informaciju iz HZJZ-a da su radeći monitoring, na jednom mjestu na Novom groblju u Vukovaru uhvatili komarca koji je zaražen virusom Zapadnog Nila.

Stoga su krajem srpnja obavili još jedan tretman komaraca. Prema njegovim riječima, u Vinkovcima su evidentirana tri izvora zaraze te u Županji dva, no u tim gradovima nema potvrđenih slučajeva bolesti. Premda je Vukovar na Dunavu i u blizini Srbije (u kojoj je evidentirano više od 20 smrtnih slučajeva zbog ove bolesti) od svih gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo najbolju epidemiološku situaciju, napominje.

U Hrvatskoj je od ovog opasnog virusa trenutno zaraženo 26 ljudi, a jedna osoba je umrla. Većina oboljelih zaražena je na području Hrvatske.

U Srbiji je od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila do 4. rujna umrlo 25 osoba, a registrirana su 262 slučaja zaraze, objavio je Institut za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut" u Beogradu.

Najviše slučajeva groznice Zapadnog Nila zabilježeno je na području Beograda, njih 126.

(Glas Slavonije/Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene