U Hrvatskoj je zabilježen prvi smrtni slučaj zbog virusa zapadnog Nila. Inače kronični pacijent, kojemu se stanje zakompliciralo - spada u jedan posto onih koje zahvati najteži oblik te bolesti. Od zapadnog se Nila uspješno oporavlja poznati poduzetnik Davor Huić koji je Vjekoslavu Đaiću za Dnevnik Nove TV svoja iskustva prepričao telefonom, jer je još na kućnom liječenju.

Galerija


Nakon uboda komarca, uslijedila je temperatura. Simptomi kao kod gripe. Samo što nije bila gripa - već zapadni Nil i meningitis od kojeg se zagrebački poduzetnik Davor Huić, još oporavlja. ''Bolest počinje kao obična viroza. Imate malo povišenu temperaturu, osjećate se malaksalo i potom nastane mala pauza, povuku se simptomi i onda ponovno počne ispočetka, u jednom trenutku nisam čak mogao ni hodati“, kaže Huić.

26 oboljelih od bolesti zapadnog nila (Foto: Dnevnik.hr) - 3
26 oboljelih od bolesti zapadnog nila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Dino Kozlevac i Lina Dollar - 2 Načelnik Istarskog stožera vjeruje da će uskoro početi sa popuštanjem mjera: ''Nije korektno da sad čekamo nekoga tko još ima za odraditi posla'' Ptičja gripa, ilustracija Nikad kraja: U Mađarskoj masovno klanje peradi zbog ptičje gripe

Ovakav teži oblik bolesti sa simptomima meningitisa dobije svega jedan posto zaraženih. U većini slučajeva je situacija znatno blaža, objasnio nam je epidemolog Pem Novosel. “U najvećem postotku prolazi bez simptoma, u petini slučajeva se razvije gripolika bolest s povišenom temperaturom, glavoboljom i slabošću“, rekao je Novosel.

26 oboljelih od bolesti zapadnog nila (Foto: Dnevnik.hr) - 3
26 oboljelih od bolesti zapadnog nila (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

U Hrvatskoj je bolest koju prenosi komarac potvrđena kod 26 osoba, a jedna osoba je preminula. Od nje nema zaštite, ali ima od komaraca. Protiv komaraca se koriste metode kao što su primjena repelanata, ili sredstava protiv uboda komaraca, za osobnu primjenu, ugradnja zaštitnih mreža na prozorima je također preporučljiva.

S hladnijim će danima proći i opasnost od ove bolesti kojom je u Europi ove godine zaraženo 750 ljudi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr