Lampice, boje i motivi Božića zavladali su ulicama, trgovima, ali i domovima. Božićna drvca se kupuju, dekoracije su rasprodane, a kod uređenja nema pravila - glavno da je blještavo.

Galerija


Neki biraju prema ljepoti, neki prema trajanju, drugi po novčaniku. Cijene su od 60 kuna za metar smreke do 200 kuna za metar jele. Uglavnom je riječ o uvoznim drvcima. Jela je najtraženija, a upravo ona u domovima najduže preživljava.

Vezani članci Rimsko božićno drvce dobilo je nadimak Šugavko (FOTO: Screenshot) Građani božićno drvce nazvali Šugavko: Pa ova smreka ima više pratitelja na Twitteru nego grančica Slika nije dostupna Spektakl je počeo: Drvce od 10 tona i 45 tisuća lampica

Ipak, nije sve u ukrašavanju. Civilna zaštita zbog svjetlećih dekoracija građane poziva na oprez jer potrebno je svega 30 sekundi da božićno drvce u potpunosti izgori. Stoga preporučuju građanima da ih ne stavljaju blizu radijatora.

Na oprezu treba biti i sa svijećama, koje ne bi trebalo ostavljati da gore bez nadzora, a opasnost predstavljaju i lampice. Prije negoli ih postavite za dekoraciju, provjerite njihovu ispravnost. Ugasite ih kada vas nema kod kuće te nemojte preopterećivati utičnice.

Osim s ukrasima na oprezu budite i kod upotrebe pirotehničkih sredstava, bilo da je riječ o petardama, prskalicama ili vatrometu. Nestručno rukovanje time može izazvati požar, ali i ozljede. Dakle, opreza nikad dosta da se uživanje ne pretvori u nesreću.

No te opasnosti ne sprječavaju građane da uživaju u estetici Božića. I dok neki svake godine kupuju svježe drvce, drugi godinama koriste umjetnu, i to isto. Umjetno ili pravo, božićno drvce treba znati i ukrasiti. Sa zlatnom bojom ne možete pogriješiti.

"Ja bih stavila dodatak, svakako još neke zlatne listove ciko palme ili magnolije unutar toga što je sada u trendu, uz to bi se dodali i cvjetovi“, objašnjava međunarodna cvjetna dizajnerica Christina Cianci.

Ukrasi se pažljivo biraju. U šarolikoj ponudi za svakoga po nešto. Neki bi građani bijele, neki ružičaste ukrase, a voditeljica odjela dekoracija Lorena Blagajić objašnjava što prodaju najviše. "Sve više idu male figurice curice, lutkice, božićnjaci, orašari."

Važno je urediti i ostatak stana. Cianci tvrdi da se stan može urediti pomirbom modernog i tradicionalnog, i to u svega dvadeset minuta. A za potpuni sjaj Božića u svom domu odaberite tople bijele lampice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr