Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPASNO UREĐENJE

U svega 30 sekundi blagdani se mogu pretvoriti u katastrofu, na ove četiri stvari treba posebno paziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lampice, boje i motivi Božića zavladali su ulicama, trgovima, ali i domovima. Božićna drvca se kupuju, dekoracije su rasprodane, a kod uređenja nema pravila - glavno da je blještavo.

Neki biraju prema ljepoti, neki prema trajanju, drugi po novčaniku. Cijene su od 60 kuna za metar smreke do 200 kuna za metar jele. Uglavnom je riječ o uvoznim drvcima. Jela je najtraženija, a upravo ona u domovima najduže preživljava.

Pročitajte i ovo Pravoslavni Božić Različite tradicije Od Ukrajine preko Srbije do Etiopije: Najzanimljiviji običaji za proslavu Božića 6. siječnja Premijer Andrej Plenković Nakon huškanja Plenković odgovorio Domovinskom pokretu: "Priopćenje im je briljantno, a logički slijed im je još briljantniji"

Ipak, nije sve u ukrašavanju. Civilna zaštita zbog svjetlećih dekoracija građane poziva na oprez jer potrebno je svega 30 sekundi da božićno drvce u potpunosti izgori. Stoga preporučuju građanima da ih ne stavljaju blizu radijatora.

Na oprezu treba biti i sa svijećama, koje ne bi trebalo ostavljati da gore bez nadzora, a opasnost predstavljaju i lampice. Prije negoli ih postavite za dekoraciju, provjerite njihovu ispravnost. Ugasite ih kada vas nema kod kuće te nemojte preopterećivati utičnice.

Osim s ukrasima na oprezu budite i kod upotrebe pirotehničkih sredstava, bilo da je riječ o petardama, prskalicama ili vatrometu. Nestručno rukovanje time može izazvati požar, ali i ozljede. Dakle, opreza nikad dosta da se uživanje ne pretvori u nesreću.

No te opasnosti ne sprječavaju građane da uživaju u estetici Božića. I dok neki svake godine kupuju svježe drvce, drugi godinama koriste umjetnu, i to isto. Umjetno ili pravo, božićno drvce treba znati i ukrasiti. Sa zlatnom bojom ne možete pogriješiti.

"Ja bih stavila dodatak, svakako još neke zlatne listove ciko palme ili magnolije unutar toga što je sada u trendu, uz to bi se dodali i cvjetovi“, objašnjava međunarodna cvjetna dizajnerica Christina Cianci.

Ukrasi se pažljivo biraju. U šarolikoj ponudi za svakoga po nešto. Neki bi građani bijele, neki ružičaste ukrase, a voditeljica odjela dekoracija Lorena Blagajić objašnjava što prodaju najviše. "Sve više idu male figurice curice, lutkice, božićnjaci, orašari."

Važno je urediti i ostatak stana. Cianci tvrdi da se stan može urediti pomirbom modernog i tradicionalnog, i to u svega dvadeset minuta. A za potpuni sjaj Božića u svom domu odaberite tople bijele lampice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene