Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vandalizam u Saloni

Grad ulaže, vandali uništavaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od bisera kulturne baštine koje ovih dana posjećuju i turisti je stari rimski grad Salona, na mjestu današnjeg Solina. Pojedinim arheološim iskopinama bavila se i supruga sada bivšeg premijera Mirjana Sanader. Godinama se u atraktivne lokalitete nastoji ulagati barem nešto novca kako bi se prostor učinio ljepšim, no sav taj novac čini se baca se u vjetar, jer mladi vandali bezrazložno razbijaju.

Pročitajte i ovo Neprimjereno znakovlje na pravoslavnoj crkvi - 2 Vandalizam u Bjelovaru Ustaški grafiti na pravoslavnoj crkvi: "Još me gore razočaralo to što se dogodilo sad kad se mi kršćani pripremamo za proslavu Božića" Ilustracija Od 11 do 15 godina Djeca u divljačkom pohodu pilama, sjekirama i maljevima devastirala kuću: Iščupali slavine, crtali grafite, palili, razbijali...

U šetnji ruševinama slavnog rimskog grada uživaju mnogi strani turisti ovih dana. A i za poneke domaće, poput ovih, Salona je nešto što treba pokazati djeci. 'Htjeli smo pokazati djetetu nešto što je njegova baština, što dakle ima u svojoj zemlji. Išli smo prošle godine vidjeti Rim i sad ove godine smo krenuli pokazati djetetu ono što od te Rimske civilizacije može vidjeti u svojoj zemlji', rekla je posjetiteljica Ljiljana Kolešnik. No, za tu dragocjenu kulturnu baštinu i uživanje u njoj mnogi čini se ne mare. Sve što se uloži u uređenje ovog prostora, čini se ode u vjetar. Od postavljenih informativnih tabla i putokaza na svim lokalitetima ostali su samo koševi za smeće, također uništeni. Viša kustosica za Salonu kaže da je uništavanje ovdje konstantno.

'Recimo i klupe koje postavljamo, takozvane šentade isto su uništavane. Prije nekoliko godina je osvijetljen pristupni put do Manastirina odnosno do Tuskuluma, sve do Episkopalnog centra, tu nam se dogodilo da su nam rasvjetna tijela bila čak otuđena', rekla je Ema Višić Ljubić, viša kustosica splitskog Arheološkog muzeja. A nakon toga postavljene su podne svjetiljke velike izdržljivosti, no i one su namjerno uništene. Od dvadesetak postavljenih ostalo ih je tek pola, a svaka stoji oko tri tisuće kuna. Ovakvo ponašanje, najvjerojatnije mladih vandala naljutili su i solinsku gradsku vlast.

'Mi smo i kroz rasvjetu koju ste vidjeli i kroz šetnicu na manastirine uložili samo prošle godine 200 tisuća kuna, kontinuirano ulažemo u kontejnere, klupe, sve u dogovoru s arheološkim muzejom no nažalost vraća se ovako', rekao je Blaženko Boban, gradonačelnik Solina. Gradonačelnik dodaje, to je novac i od njihovi roditelja. A ovakvo uništavanje demotivira i njih i arheološki muzej za daljnja ulaganja u ovaj dragocjeni prostor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene