Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo polovina studenata završne godine medicine spremna je otići iz Hrvatske ako u dogledno vrijeme ne nađu posao. Zbog toga se u Zagrebu održavaju prvi dani liječničkih karijera, a cilj je prikazati perspektivu ostanka u Hrvatskoj.


Vito je student medicine. Nada se kako će posao pronaći u Hrvatskoj. Unatoč sve češćim pričama njegovih starijih kolega koji su svoju sreću potražili u inozemstvu.

Vezani članci Najava prosvjeda liječnika Liječnici najavili prosvjed na Markovu trgu: "Političari nas žele podijeliti, huškaju građane" Rezultati ankete HLK - 4 Alarmantne brojke: Hrvatskoj nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara

'Još uvijek razmišljam da završim faks, da odradim svoj staž i nadam se da ću kroz dvije godine, kad izađem na tržište rada, da će se stvari malo poboljšati', rekao je Vito.

No, ako se to ne dogodi u roku od dvije do tri godine, otišao bi u inozemstvo. Istog je razmišljanja i njegov kolega Mislav. 'Uopće ne tražim neke financijske prednosti, nego samo da imam prostor za dovoljno napretka. To je jedini i dovoljan razlog da ostanem u Hrvatskoj', kazao je Mislav.

No, neki nemaju razloga za ostanak u Hrvatskoj. '50% studenata završne godine medicine se izjasnilo da je spremno na trajnu emigraciju ukoliko u iduće 3 godine ne nađe svoj posao ili svoje profesionalno usmjerenje u Hrvatskoj', rekao je Danko Relić iz Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu.

Liječnici koji i nađu posao često su nezadovoljni lošim uvjetima rada. 'Primjer zadnji je Slovenija gdje naše kolege anesteziolozi iz Rijeke za jedno dežurstvo vikendom u Sloveniji zarade pet puta više nego za to isto u Hrvatskoj', rekao je Trpimir Goluža iz Hrvatske liječničke komore.

Kako bi zdravstveni sustav u Hrvatskoj normalno funkcionirao, potrebno je još gotovo 4.000 liječnika. 'Mi smo prije šest godina povećali upisnu kvotu sa 240 na 300 studenata. Tako da baš evo, ove godine je izašla ta prva generacija', rekao je Marijan Klarica, dekan medicinskog fakulteta u Zagrebu.

To je 300 budućih liječnika za koje se struka nada da će svoje mjesto naći pod hrvatskim suncem.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju