Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

General Ante Gotovina ignorirao je i prešutno odobravao kaznena djela hrvatskih vojnika u Oluji, iako je kao zapovjednik imao dužnost spriječiti i kazniti počinitelje zločina nad srpskim civilima, izjavio je u ponedjeljak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) tužitelj Stefan Waespy.


Waespy je u nastavku posebne sjednice nastavio izvoditi protuargumente tužiteljstva na zahtjev obrane da se generale Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača oslobodi optužbi za zločine tijekom i nakon Oluje u kolovozu 1995. godine. 'Ključni doprinos Gotovine u udruženom zločinačkom pothvatu leži u njegovu nedjelovanju prema počiniteljima kaznenih djela. Time što nije proveo istrage i kaznio počinitelje Gotovina je poticao svoje podčinjene na daljnja kaznena djela', rekao je Waespy. Po njegovim riječima, Gotovina je kao zapovjednik Zbornog područja Split zapovijedao svim snagama u Oluji, uključujući i Vojnu policiju te je bio odgovoran za vojnu disciplinu u hrvatskim postrojbama.

'Gotovina izdavao općenite zapovjedi ne čineći ništa da se one ispune' 

Vezani članci I dalje se čekaju presude za zločine u Vukovaru - 4 Zločini i kazne: Vukovar i danas, gotovo tri desetljeća nakon rata, još čeka pravdu za žrtve ratnih zločina Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić, Vojislav Šešelj Gdje su danas vukovarski krvnici? Zbog ratnog zločina neki su još iza rešetaka, drugi su kaznu već odslužili, a treći je nisu ni doživjeli

No, tvrdi Waespy, osim što je izdao nekoliko 'općenitih, praznih zapovijedi' o sprečavanju kaznenih djela, Gotovina nije poduzeo ništa da se te zapovijedi ispune, iako je bio svjestan da će to dovesti do novih zločina. 'Vojnici pod zapovjedništvom Gotovine bili su pušteni s uzice te im je bilo dopušteno da pljačkaju i ubijaju kako bi se ispunio cilj progona Srba iz krajine', istaknuo je tužitelj. Waespy tvrdi da je Gotovinina linija zapovjedanja bila neprekinuta tijekom cijele akcije Oluje te da je i nakon završene akcije 9. kolovoza bio upućen u zbivanja u Kninu kamo je dolazio iz susjedne BiH.

Tužitelj Stephen Margetts iznosio je argumente o kaznenoj odgovornosti suoptuženog Ivana Čermaka, tadašnjeg zapovjednika Zbornog mjesta Knin. Rekao je da je Čermak imao 'goleme ovlasti', da je bio zadužen za red i disciplinu na oslobođenim teritorijima, uključujući provođenje istraga i izricanje mjera protiv pripadnika HV-a, koristeći pritom vojnu i civilnu policiju. No, tvrdi Margetts, Čermak to nije činio, a predstavnike međunarodne zajednice zavaravao je u vezi s time što je znao i što kani poduzeti po pitanju kaznenih djela.

'Čermak je znao za ubojstva, ali je lagao'

Iako je znao za više stotina ubojstava, Čermak je međunarodnim predstavnicima lagao o njihovu broju i činio sve da ne dođe do istraga zločina, poput onog u zaseoku Gruborima, rekao je Margetts. O optužbama protiv Markača, tadašnjeg zapovjednika Specijalne policije, izlagala je tužiteljica Prashanti Mahindaratne rekavši da je on osobno vodio specijalce koji su pljačkali i palili kuće te ubijali srpske civile na pravcima svog djelovanja prema Gračacu i Donjem Lapcu te poslije u operacijama 'čišćenja'.

Posebno je istaknula zločin u Gruborima koji su, ustvrdila je tužiteljica, počinili pripadnici postrojbe specijalne policije iz Lučkog, a koje je Markač pokušao zataškati tvrdeći da su ubijeni civili stradali u oružanoj borbi. Tužiteljstvo je time završilo izvođenje protuargumenata, a obrana trojice generala u utorak će imati priliku iznijeti dodatne argumente za odbacivanje optužnice protiv njih.