Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA LOŠE PROVODI ZAKONE

Buljan Flander oštro: "Struka bi trebala više raditi na zaštiti prava djeteta, jer kao da smatramo da je roditelj i vlasnik djeteta pa mu treba dijete vratiti pod bilo koju cijenu"

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Gordana Buljan Flander, osvrnula se na zlostavljanje djece u Hrvatskoj te je komentirala i zakone koji se u Hrvatskoj ne provode kako treba.

U Hrvatskoj skoro svakog mjeseca u javnost ispliva novi slučaj zanemarivanja i zlostavljanja djece, pa se iznova preispituje rad sustava socijalne skrbi. Upravo o problemima u sustavu za Dnevnik Nove TV s ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Gordanom Buljan Flander razgovarala je Ivana Brkić Tomljenović.

Buljan Flander ističe da je važno za odgovorne zaposlenike Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški da odgovore na pitanje ''na osnovu kojih kriterija su odlučili uzeti dijete iz udomiteljskih obitelji i vratiti je biološkoj obitelji'' te koji su to bolji uvjeti i roditeljske kompetencije koje su dovele do toga.

Pročitajte i ovo Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a DRUŽENJE U UŽEM KRUGU Epidemiolozi apeliraju na pridržavanje mjera uoči Uskrsa: ''Okupljanja se trebaju svesti na manji broj ljudi''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI POTEZ Jedna europska zemlja privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom, u Francuskoj tri nova slučaja tromboze

''Gdje su bili i drugi stručnjaci? Jednako tako su važni i stručnjaci iz zdravstva, iz školstva, iz predškolskog obrazovanja koji moraju propitivati uvijete u kojima djeca žive i žurno reagirati na bilo koji oblik ili sumnju na zlostavljanje'', objasnila je.

Već 40 godina radi na zaštiti djece te ističe da, iako je djeci mjesto u obitelji, to se svakako ne odnosi na one obitelji u kojima je prisutno zlostavljanje. ''Zlostavljana djeca su u obitelji najnesigurnija i njima je tamo apsolutno najrizičnije mjesto i opasno po život'', komentirala je.

Zbog predrasuda se smatra da su prava roditelja veća od prava djece. ''Imamo takve svjetonazore. Struka koja odlučuje, koja donosi rješenje bi trebala ipak raditi više na zaštiti prava djeteta, više na najboljem interesu djeteta, a ne na zaštiti obitelji i zaštiti roditelja jer kao da smatramo da kad roditelj postane roditelj, on postane i vlasnik djeteta i onda mu treba dijete vratiti pod bilo koju cijenu'', istaknula je Gordana Buljan Flander. Struka koja donosi odluke, njih ne bi smjela temeljiti na vlastitim iskustvima is svjetonazorima, već na bazi podataka znanstvenih dokaza.

Domovi za nezbrinutu djecu su puna, govori. ''Što duže dajemo šansu roditelju, to više djetetu oduzimamo šansu'', kazala je.

Nije joj jasno zašto u ovom slučaju, ''dijete koje je izdvojeno u udomiteljsku obitelj, nije odmah započet postupak udomiteljskog prava'' te da djeca dobiju šansu za bolji život, bez nasilja.

Potrebno je, izjavljuje, zaposliti više stručnjaka u sustavu, educirati stručnjake kako bi se donosile što kvalitetnije odluke. Hrvatska ima dobre zakone, samo je problem njihova primjena. ''U zakonu piše da su ovo žurni postupci, ali rijetko vidim da su jako žurni'', rekla je.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i bivši udomitelj zlostavljane djevojčice MALENA U TEŠKOM STANJU Bivši udomitelj ozlijeđene djevojčice u suzama: "Kad bih je zagrlio ne bih je nikad više pustio. Ne bih je pustio nikad da sam znao..."

Pročitajte i ovo Adrijana Jurišić: Supruga poginulog biciklista - 9 NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Lokalni moćnik usmrtio biciklista, vratio se ukloniti dokaze pa pobjegao. Osudili ga na godinu dana, obitelj je shrvana: "To je neoprostivo"

U sustavu se ništa nije promijenilo, naglašava, čak ni od tragičnog slučaja na Pagu. ''Jedna ili dvije, tri smjene neće ništa promijeniti. Niti u zaštiti djece niti u zaštiti stručnjaka koji prijavljuju'', ističe.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene