Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je Thomasa Yazdgerdija, posebnog izaslanika Državnog tajništva Sjedinjenih Država za pitanja holokausta te predstavnike Svjetske židovske organizacije za restituciju (WJRO), priopćeno je u utorak navečer iz Ureda predsjednika Sabora.


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i posebni izaslanik Thomas Yazdgerdi razgovarali su o potpori Hrvatske židovskim zajednicama u očuvanju židovskog nasljeđa i obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve holokausta, pri čemu je istaknut ovogodišnji molitveno-komemorativni susret.

Vezani članci Davor Bernardić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Nastavlja se rat platnim listama, Bernardić objavio svoju i opleo po Jandrokoviću, stigao odgovor predsjednika Sabora: "On zbraja kruške i jabuke" Branko Lustig (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Branko Lustig preživio je Auschwitz: "Oprostio sam, ali nisam i neću zaboraviti"

Razgovaralo se i o aktivnostima u okviru Terezinske deklaracije na međunarodnom planu i nacionalnim razinama.

Deklaracija iz 2009. koja je dobila ime prema mjestu Terezino gdje je bio nacistički logor u Češkoj, bavi se pitanjima zaštite i brige osobaa koje su preživjele holokaust, pitanjima povrata njihove imovine, edukacije, očuvanja židovske kulture.

Na sastanku je sudjelovao i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner. (Hina)