Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oporbeni saborski klubovi pozvali su ministra Željka Jovanovića da riješi problem prehrane djece u školama, zbog pothranjenosti školske djece te nerijetkih krađa užine među školarcima.


"Trebali bismo raspraviti pojavu pothranjene djece kojih je četiri posto u osnovnim školama", obrazložio je zahtjev za stankom na samom početku zasjedanja Sabora laburist Branko Vukšić.

Vezani članci Zgrada Hrvatskog sabora Korona u Saboru: U samoizolaciji četvorica HDZ-ovaca te SDP-ovci Vukas i Jakšić Gordan Jandroković i Davor Dretar Drele Zaiskrilo između Jandrokovića i Dreleta: ''Imate danas 1100 zaraženih, pa vi hodajte bez maske''

'Evo, i zbog ovog podsmijeha, a govorit ću o podsmijehu... socijaldemokrati se smiju na 4 posto pothranjene djece', rekao je Vukšić, osvrnuvši se na reakcije u saborskim klupama nakon što je rekao da zbog pothranjenosti djece traži stanku.

Na moj.report@novatv.hr napišite nam ako znate za slične slučajeve pothranjenosti djece u osnovnim školama.

Rasprava na temu pothranjenosti nakon stanke

"Prehrana u školama nije sistemski riješena i apeliram da nam gospodin Jovanović podnese konkretne podatke o prehrani jer pedagozi u Zagrebu upozoravaju kako su školska djeca pothranjena te kako djeca koja nisu lopovi kradu drugoj djeci užine", poručio je laburist Branko Vukšić nakon stanke koju je zbog napisa o pothranjenosti djece zatražio dio saborske oporbe.

Dok se taj problem 'sistemski' ne riješi Vukšić predlaže da saborski zastupnici odvoje pola paušala mjesečno za djecu.

"Da nađemo model i pomognemo školama koje nemaju organiziranu prehranu za djecu", pojasnio je svoj prijedlog.

"Jučer je temu pothranjenosti u školama spomenuo jedan HDZ-ovac, a socijaldemokrati su se na to nasmijali, jer nemaju doticaj sa stvarnošću, voze se autima i ne izlaze iz kabineta", rekao je Vukšić.

"Kada bismo izdvojili pola našeg paušala bilo bi to dovoljno za Brodsko- posavsku županiju", rekao je HDSSB-ovac Boro Grubišić.

Ovo pitanje se, ističe Grubišić, potiho provlači kroz tisak i to je dobro postavljeno pitanje u vrijeme ekonomske krize, kad su roditelji u bankovnim minusima.

“Tko financira, kakva je uređenost financiranja školskih kuhinja", zapitao se Grubišić dodavši kako prema zakonu te obveze financiranja nema nijedna lokalna samouprava.

Uz glad, kod djece se zbog loše prehrane javlja i pretilost te karijes, istaknuo je Grubišić doavši kako to na djecu ima dugoročne posljedice o čemu bi resorno minstarstvo trebalo povesti računa.

"Ministarstvo se loše ponaša prema svojim zaposlenicima, pa kako se tek onda može očekivati da se ponašaju prema djeci", kazao je Grubišić.

"Djeca su najosjetljiviji dio društva", složio se i HDZ-ovac Goran Marić.

"Imamo onih koji su bez doručka a i onih kojima se helikopterom nose doručci", tvrdi Marić i dodaje kako se takva neravnoteža pojavila posljednih 20 godina.

U civiliziranom društvu i državi sa prirodnim potencijalom kakvog ima Hrvatska ne smije biti siromaštva, poručuje i podsjeća da je tijekom posljednjih 17 godina isplaćeno 375 milijiardi kuna neto dobiti. "S tim podatkom ne bi smjeli imati ni jednog siromašnog odraslog, a ne djeteta", ističe HDZ-ovac Marić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sugerirao je zastupnicima kako bi bilo bolje da konkretna poboljšanja sustava u segmentu zaštite djece predlože u pisanom obliku.

"Problem siromaštva nije samo problem manje razvijenih zemalja nego i bogatih zemalja ali da bismo bili društveno učinkoviti pripremimo akte", poručio je Josip Leko.

Budući da je danas blagdan svetog Josipa, HDZ-ovac Ivan Šuker čestitao je Leki imendan u ime Kluba i u osobno ime. Zaokupljen zastupničkim zahtjevima za stankama i održavanjem reda u sabornici, Leko na čestitiku nije uzvratio. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook