Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dao samo simbolični prilog

Goran Marić: "Nisam se okoristio obnovom crkve Župe Majke Božje Lurdske"

Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Osim lijepe ljudske satisfakcije što sam pomogao realiziaciji plemenite ideje, nisam ostavrio imovinsku korist, rekao je ministar državne imovine.

Bivši provincijal za Dnevnik Nove TV kaže da su surađivali s ministrom na projektu, ali pogodovanja nije bilo.

Pročitajte i ovo Policija traži ove osobe - 5 objavljene fotografije Policija traži ovo dvoje ljudi zbog provale u stan: Prepoznajte li ih? Državni stan - 4 Ima pravo, ali... Dnevnik Nove TV doznaje kakav je stan izabrao novi ministar gospodarstva

"Zbog trošnosti, a i velike krize, nismo imali kupca za stan. Zamolio sam i dogovorio s gosp. Marićem da pomogne, zamolivši ga da tvrtka njegova sina kupi taj stan, što je i učinjeno. Zaključen je ugovor i tvrtka njegova sina je Provinciji isplatila kupoprodajnu cijenu u cijelosti, u iznosu 930.000 kuna", kaže Doc. dr. sc. fra Željko Tolić.

"Budući da je taj novac bio nedostatan, gospodin Goran Marić je i osobno financijski pomagao Provinciji tijekom obnove Studentskoga doma", dodaje.

Fra Tolić, međutim, ne odgovara koja je tvrtka izvodila radove u franjevačkom samostanu i koliko su stajali i tko ih je platio. Marić ne pokazuje kupoprodajni ugovor. Pred kamere ne želi, a mimo njih tvrdi: dokumentacija je u tvrtki, koja već godinama nije u vlasništvu njegova sina. U to vrijeme bio je saborski zastupnik - pomogao je, tvrdi, kao župljanin.

Ministar Marić je u vezi svoje uloge u obnovi crkve u Župi Majke Božje Lurdske u Zagrebu, rekao da "osim lijepe ljudske satisfakcije" što je pomogao realizaciji plemenite ideje, nije ostvario nikakvu materijalnu korist niti to omogućio nekom drugom, te da nije učinio ništa "mimo najboljih etičkih standarda".

Marić u očitovanju iz Ministarstva državne imovine navodi kako je točno da je u vrijeme kad je dogovorena obnova crkve bio dužnosnik i saborski zastupnik, aIi je na sastanku o obnovi crkve bio "isključivo kao župljanin Župe Majke Božje Lurdske".

"Razgovaralo se o idejnom rješenju obnove crkve, a u razgovoru najdoslovnije nisam sudjelovao", kaže Marić. Ističe da nijednom nije sudjelovao ni u razgovorima oko financiranja obnove crkve, osim što je osobno višekratno dao simbolični prilog, kao i mnogi drugi župljani.

Marić: Tvrtka kupila derutni stan i time omogućila obnovu dijela samostana

"Točno je da sam sudjelovao u razgovorima s tadašnjim provincijalom oko ideje obnove dijela samostana za potrebe smještaja studenata slabijeg imovinskog stanja. Ovu sam ideju doživio kao nešto iznimno ljudski i društveno vrijedno. I na nju sam kao čovjek reagirao i bio spreman osobno pomoći da se ta ideja realizira", tvrdi ministar državne imovine.

Navodi da je Franjevačka provincija imala derutni stan u Zvonimirovoj ulici, koji se zbog tadašnjeg stanja na tržištu nekretnina nije mogao prodati, te kako je točno da je "tvrtka Scientia d.o.o. kupila navedeni stan i platila ga u cijelosti, čime je obnova omogućena".

"Naglašavam da sam i u ovom projektu osobno financijski sudjelovao prema svojim mogućnostima. Naročito naglašavam da u svemu ovom, osim lijepe ljudske satisfakcije što sam pomogao realizaciji ove plemenite ideje, nisam ostvario nikakvu materijalnu korist, niti to omogućio bilo komu drugom. Jednako tako, dužnosničkom funkcijom nisam učinio ništa mimo najboljih etičkih standarda", poručuje Marić u očitovanju.

Portal Index objavio je da je ožujku 2008. godine u franjevačkom samostanu održan sastanak na kojem se dogovarala obnova samostana Majke Božje Lurdske na kojem su u ime Vlade bili tadašnji premijer Ivo Sanader te ministri Marina Dropulić, Dragan Primorac i Božo Biškupić, te Mladen Barišić kao tajnik Ministarstva financija.

Na sastanku su bili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a franjevce su zastupali fra Željko Tolić kao provincijal Franjevačke provincije, fra Frano Doljanik kao gvardijan samostana i Goran Marić, koji je tada bio saborski zastupnik.

Navodno je Tolić potvrdio da je "Marić osigurao obnovu devet stanova i priručne kuhinje za Studentski dom franjevaca u Zagrebu" te da su franjevci Mariću zauzvrat prodali stan u Zvonimirovoj ulici.

Obitelj Gorana Marića, naime, imala je tvrtku Scientia specijaliziranu za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, kojom je upravljala Marićeva supruga Marijana, a 2011. godine ostvarila je prihod od 50.000 kuna i gubitak od 84.000 kuna.

Scientia je, navodi Index, stan od 101 četvornog metra u Zvonimirovoj 62 u centru Zagreba, prema kupoprodajnom ugovoru, kupila za 930.000 kuna.

"Kupoprodajni ugovor za taj stan, iako potpisan sredinom 2011. godine, realiziran je godinu kasnije, dakle 2012. godine. Već 2013. godine tvrtku Scientia, a s njom i stan u Zvonimirovoj ulici, preuzeo je Marićev prijatelj, poduzetnik Zvonko Šarić. Iako je Scientia imala stan vrijedan najmanje milijun kuna i 867.000 kuna na računu, Marići su tvrtku Šariću predali bez naknade. Odnosno, poklonili su je", ističe portal.

Šarić je četiri mjeseca nakon toga stan u Zvonimirovoj prodao za milijun kuna Šted Investu, bivšoj tvrtki Gorana Marića.

Ministrov sin Ante Marić nedavno, pisalo se, uselio je u novoizgrađeni stan u Veslačkoj ulici od 136 kvadrata, približne vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, čiji je vlasnik, prema podacima iz zemljišnika, tvrtka Veslačka nekretnine, tvrtka kćer Šted Investa.

Marić je s tim u vezi ranije rekao da je njegov sin podstanar u tome stanu te da tu nema sukoba interesa. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene