Obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene operacije \
Obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene operacije \"Medački džep\" (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) - 1 Foto: Dino Stanin/PIXSELL

GOOD inicijativa poziva nadležne da ispitaju zašto su su učenici i učenice umjesto u školi bili na obilježavanju vojne akcije Medački džep te da osude manipuliranje mladima, pogotovo kad su izloženi dezinformacijama i propagandi dužnosnika Vlade RH i Hrvatskog sabora.


U Gospiću je 9. rujna održano svečano obilježavanje 26. obljetnice akcije Medački džep, među uzvanicima su bili visoki vojni i civilni dužnosnici, poput ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i umirovljenog generala Mladena Markača, a mediji prenose kako su na prvi dan nastave obilježavanju prisustvovali i učenici srednjih škola u Gospiću.

GOOD inicijativa prisutnost učenika na obilježavanju Medačkog džepa oštro je osudila, ocijenivši da se radi o iskorištavanju mladih.

"Nesudjelovanje učenika i učenica na nastavi prvi dan škole zbog odlaska na obilježavanje 26. obljetnice vojne akcije Medački džep, na kojoj se glorificirala vojna operacija tijekom koje su na najokrutnije načine ubijeni i mučeni civili, predstavlja manipulaciju mladima i povijesnim činjenicama te ozbiljan društveni problem koji ne smije proći nezapaženo i bez osude", stoji u priopćenju inicijative.

Pozvali su pravobraniteljicu za djecu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da ispitaju zašto su učenici i učenice umjesto u školi bili na obilježavanju vojne akcije te da osude manipuliranje mladima, pogotovo kad su izloženi dezinformacijama i propagandi dužnosnika Vlade i Hrvatskog sabora.

Relativiziranje zločina počinjenih u akciji Medački džep

Inicijativa je podsjetila kako je Hrvatska potpisnica Konvencije o pravima djeteta, kojom su se države obvezale da će obrazovanje djeteta usmjeriti prema promicanju poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, pripremi djeteta za odgovoran život u slobodnoj zajednici, a dodaju i da je Strategijom Vijeća Europe za prava djeteta 2016. - 2021. istaknuta potreba da se više ulaže u obrazovanje za toleranciju i međukulturni dijalog.

"Saborski zastupnik Stevo Culej na obilježavanju vojne akcije Medački džep govorio je o tome da 'rat piše druga pravila, gdje se često pravila gube pod emocijom, stresom, pritiskom, i to se događalo, ali rat je završio, u slobodnoj smo Hrvatskoj'", navodi se u priopćenju.

Culej je pritom zaboravio na međunarodno humanitarno pravo koje regulira postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima. Time je relativizirao zločine počinjene u toj akciji, a utvrđene u pravomoćnoj presudi Mirku Norcu, potpuno zanemario žrtve i širio neistine koje su za svaku osudu, ocjenjuje inicijativa.

Osim toga, i ministar Medved u svom je govoru izbjegao reći istinu o događajima tijekom operacije Medački džep, gdje su pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije "okrutno zlostavljali, ubijali i masakrirali civile, palili kuće i gospodarske objekte", kaže se u priopćenju.

GOOD inicijativa podsjeća da je zbog zločina počinjenih u Medačkom džepu, a na temelju optužnice preuzete od Haškog tribunala, pred Županijskim sudom u Zagrebu proveden kazneni postupak protiv Rahima Ademija i Mirka Norca.

"Optuženicima se stavilo na teret da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, i to radnjom nečinjenja, odnosno propuštanja. Rahim Ademi oslobođen je optužbi, a Mirko Norac proglašen je krivim za propuštanje poduzimanja nužnih radnji potrebnih kako bi se spriječilo da njemu podčinjeni pripadnici 9. gardijske brigade ubiju četiri civila i jednog zarobljenog srpskog vojnika te je osuđen na zatvorsku kaznu", stoji u priopćenju. (Hina)