Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Preuzimanje političke odgovornosti'

GONG traži raspuštanje Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
GONG poziva saborske zastupnike na samoraspuštanje Hrvatskog sabora već u ponedjeljak.

Nestranačka udruga GONG poziva saborske zastupnike na preuzimanje političke odgovornosti činom samoraspuštanja Hrvatskog sabora već u ponedjeljak, a od Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da izvanredne parlamentarne izbore raspiše najkasnije za 17. srpnja.

Pročitajte i ovo Gong upozorio na eventualne izborne nepravilnosti Zabilježili nepravilnost Mostarski HDZ pozivao građane da se registriraju u njihovim prostorijama, Gong upozorio: "Obavijestili smo Povjerenstvo" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

U GONG-u kažu da 'političari nisu sposobni, Vlada je nedjelotvorna.  Vlada je kao politički eksperiment za koji se vidio da neće uspjeti'.

Traže da se 'ova agonija okonča', a političke elite preuzmu odgovornost, bez ikakvog novog preslagivanja. Od predsjednce očekuju da izbori budu već u srpnju, a nova Vlada formirana u rujnu.

'Jučerasnjim izborom Ustavnih sudaca, stekli su se uvjeti za nove izbore. Oni bi trebali biti 10.ili 17. srpnja. Ovo je mučenje za građane i javnost. Svi čekamo reforme kojih nema. Nema prostora za odugovlačenje. I opozicija i vladajući moraju toga biti svjesni', kazao je Dragan Zelić, GONG-ov izborni stručnjak.

Podsjećaju kako je Zoran Milanović, vođa oporbe, zatražio izbore u rujnu. To smatraju nedopustivim. 'Nema ljetovanja političara, nego novi izbori već u srpnju', zaključuju u GONG-u.

Podsjetimo, petak je bio iznimno turbulentan dan na hrvatskoj političkoj sceni. Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbio je u petak poslijepodne poziv premijera Tihomira Oreškovića za njegovom ostavkom na dužnost potpredsjednika Vlade te rekao kako Orešković više ne uživa povjerenje HDZ-a.

"Orešković nakon što je izveo ovaj 'salto mortale' više ne uživa naše povjerenje. Povjerenje je nažalost izgubljeno", rekao je Karamarko na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a komentirajući premijerov zahtjev za ostavkom njega i drugog potpredsjednika Bože Petrova.

Predsjednik HDZ-a smatra i kako bi bilo dobro da Orešković da ostavku. "Mislim da bi to bilo dobro rješenje u ovom momentu. Da sjednemo i vidimo - nova Vlada opet s njim ili u nekoj drugoj konstelaciji. U svakom slučaju trebamo podvući crtu i resetirati, ali povjerenje ne uživa", poručio je.

Predsjednik Mosta nezavisnih lista i potpredsjednik Vlade Božo Petrov u petak poslijepodne rekao da je spreman podnijeti ostavku ako će to pridonijeti stabilnosti Hrvatske, ali i dalje inzistira na ostavci Tomislava Karamarka. Sve što se pojavilo u medijima vezano uz Most od trenutka presice premijera Tihomira Oreškovića bili su spinovi, rekao je Petrov. Poručio je da Most i dalje inzistira na ostavci prvog potpredsjednika Vlade Karamarka. "Iskreno ne znam razloge zbog kojih sam definiran remetilačkim faktorom. Znam da sam pred svojom savješću, građanima i pred Bogom čist", istaknuo je. No, spreman je dati ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade ako je to uvjet da Hrvatska krene prema boljoj budućnosti i da se stabilizira stanje u zemlji.

Politički analitičar Ivan Rimac ocijenio je da je premijer pozivom potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karamaraku i Boži Petrovu da odstupe zabio zadnji čavao u lijes ovoj Vladi koja se ne može održati bez političke podrške onih koji imaju većinu u Hrvatskom saboru, a pozivom dvojici podpredsjednika da odstupe će praktički izgubiti tu većinu.

Znajući da takav poziv praktički znači pad Vlade, premijer želi barem donekle ostati čistog obraza i ne participirati u političkoj i moralnoj dilemi i jednostavno pokušava najvjerojatnije sebe pozicionirati kao nekoga tko bi mogao zatražiti povjerenje građana direktnim izlaskom na izbore, smatra Rimac. Politolog Anđelko Milardović ocijenio je kako je politička kriza na vrhuncu i da je premijer postavio logičko pitanje potpredsjednicima Vlade koji su pokazali da Vlada ne može funkcionirati kao tim zbog njihovih međusobnih antagonizama i postavljeno je u funkciji raščišćavanja i kristalizacije situacije.

Politički analitičar Tihomir Cipek smatra kako se radi o jednom postupku koji nije normalan.

'Mislim da je to gospodin Orešković napravio svjestan da ovisi o volji gospodina Karamarka i gospodina Petrova i čini mi se da je on srušio svoju vlastitu Vladu što je Karamarko svojom nedavnom izjavom i potvrdio. Dakle, Hrvatska više nema Vladu', rekao je Cipek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene