Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički analitičar Tihomir Cipek

'Hrvatska Vlada je pala. Ide se na nove izbore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički analitičar Tihomir Cipek smatra kako se radi o jednom postupku koji nije normalan.

Tihomir Orešković, koji nije ni sudjelovao na izborima, traži ostavke potpredsjednika koji su ga doveli na vlast, je li to normalno? Politički analitičar Tihomir Cipek smatra kako se radi o jednom postupku koji nije normalan.

'Mislim da je to gospodin Orešković napravio svjestan da ovisi o volji gospodina Karamarka i gospodina Petrova i čini mi se da je on srušio svoju vlastitu Vladu što je Karamarko svojom nedavnom izjavom i potvrdio. Dakle, Hrvatska više nema Vladu', rekao je Cipek.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Nova tv d.d. Pravila - Izborna kampanja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

Koji su njegovi motivi? Ima li tu političkih ambicija?

Mislim da ima, mislim da je zapravo tim svojim zahtjevom koji je nerealan, mislim da je čak i on koji nema iskustva u politici shvaćao da se radi o zahtjevu koji nitko neće moći ispuniti i da želi osnovati svoju novu stranku i da bi se možda mogao uključiti u izbornu borbu. Ta bi stranka s obzirom na profil njegovih savjetnika mogla spojiti jedan svjetonazorski konzervativizam s jedne strane, a s druge strane jednu neoliberalnu ideologiju koja zagovara da je ekonomija iznad svega, a da su ljudi na kraju tog hranidbenog lanca.

U ovoj situaciji je li bolje preslagivanje ili novi izbori?

Očito je da će gospodin Karamarko pokušati s preslagivanjem, on je to i rekao. On ima 67 mandata, treba im 76, ja bih čak rekao da kad bi to preslagivanje uspjelo Vlada ne bi mogla funkcionirati i mislim da je vrijeme da se svi zajedno pripremimo na izbore. Da bismo došli do izbora, kad padne Vlada a mislim da će to biti ovih dana, Parlament ima još tridesetak dana da se izvrši to takozvano preslagivanje unutar Parlamenta. Ako se to ne uspije izvršiti u tih trideset dana onda se raspušta Sabor i nakon što se Sabor raspusti onda predsjednica treba raspisati nove izbore u roku od šezdeset dana. Kako sada stoje stvari izgleda da će izbori biti na jesen – kraj rujna ili listopad.

HDZ želi Karamarka za premijera, je li to realno i moguće?

Oni imaju 67 glasova, vjerojatno će dobiti još neke. To bi bilo iznenađenje, ali nije nerealno. Radi se o političkoj stranci koja je vječno u tom procesu pregovaranja iza zavjesa tako da bi mogli doći do 76 mandata koliko im je potrebno. Mislim da ta Vlada koja bi imala tu većinu u Parlamentu ne bi mogla do kraja funkcionirati jer bi ta tanka većina stalno bila ugrožena. Tada bi se pojavilo pitanje povjerenja Vladi kada bi se glasalo o idućem budžetu tako da mi se čini da nakon tog pokušaja opet slijedi jedna kriza Vlade. Najpoštenije je prema hrvatskim građanima da se ide na izbore i da oni sami odaberu onog tko će im vladati. Nadam se da smo svi zajedno iz ovoga izvukli pouke i da smo shvatili da menadžeri ne mogu voditi vladu. Nažalost, nismo učili na tuđim greškama nego smo morali naučiti na vlastitoj pogrešci. Hrvatska Vlada je pala i ići će se na nove izbore.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene