Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nevjerojatan propust uskok-a

Ide se u nadzor zbog slučaja Žalac, no iskrsnuo novi problem - spis su poslali EU tužitelju, a zaboravili napraviti kopiju

Aktualno Galerija DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 2 DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 2 Foto: DNEVNIK.hr DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 3 DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 3 Foto: DNEVNIK.hr DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 4 DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 4 Foto: DNEVNIK.hr DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 5 DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 6 Galerija 1/8 >>
Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, kako doznaje Dnevnik Nove TV - kreće u nadzor poslova USKOK-a u aferi Softver, u kojoj su priznali propust. No, pritom je naišla na još jedan problem. USKOK je svu dokumentaciju poslao europskom javnom tužitelju, a nije napravio kopiju.

Premijer otvoren - nije gledao dva sata izlaganja šefica DORH-a i USKOK-a kad su i priznale propust sa slučajem izvida protiv Gabrijele Žalac.

"Ne znam jesu li priznali, je li bilo propusta... Ne, ne... razgovarat ću osobno s državnom odvjetnicom kad uhvatimo vremena pa ćemo o tome razgovarati", poručio je premijer Andrej Plenković.

Uz to što o aferi Softver EU tužitelja nisu ni obavijestili, USKOK je, doznajemo, napravio još jedan propust - svu svoju dokumentaciju o tom slučaju dostavili su EU tužiteljstvu, a nisu napravili kopiju. Dodatan problem za Glavnu državnu odvjetnicu koja kreće u nadzor.

Kako bi mogla provesti nadzor, glavna državna odvjetnica je, doznajemo, zatražila kompletan spis predmeta od Ureda europskog javnog tužitelja. Cilj joj je utvrditi - je li bilo propusta, čiji su to propusti i na što se odnose.

 

 

Premijer nekritičan i prema problemima koje tužiteljstvo ima s optužnicom u slučaju Agrokor. Vlada im je pomogla s pet milijuna kuna za vještačenje koje je sad pod upitnikom.

"Koliko sam ja shvatio optužnica je povučena, ne da bi se povukla zauvijek nego da bi se revidirala i nastavio proces", rekao je premijer.

U petak glavna državna odvjetnice stiže pred zastupnike s izvješćem. Oporba priziva njezinu smjenu, javlja Josipa Krajinović.

"Očito je da to Plenković ne čini jer vraća uslugu glavnoj državnoj odvjetnici koja je zaštitila njegovu miljenicu Gabrijelu Žalac", komentirao je Nikola Grmoja iz MOST-a.

"Mi naravno nećemo glasati za izvještaj, jer je jasno da se izvještaj odnosi na period kad se trebala radit istraga, a evidentno se vidi da se nije radila ili nije adekvatno provodila", rekla je Sandra Benčić iz Možemo!.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povjerenje građana pada Skandali u DORH-u i USKOK-u: Kako od njih možemo očekivati obračun s korupcijom ako se bore s problemima unutar vlastitih zidova?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 5250 kuna za hranu i piće Dnevnik Nove TV u posjedu spornog računa zagrebačkog župana: Pogledajte što je sve platio liječnicima koji su ga liječili, oglasila se i bolnica

"Ja mislim da bi odlazak čelnih osoba DORH-a i USKOK-a povećao povjerenje građana u neovisnost pravosudnih tijela", izjavio je Arsen Bauk iz SDP-a.

Pitanje je hoće li parlamentarna većina podržati izvješće DORH-a. Andrej Plenković svoj stav još ne otkriva.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene