Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Video priopćenje ravnateljice

USKOK o pokretanju istrage u aferi Softver: ''Nije točno da je ovo pljuska ili blamaža USKOK-a''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK se putem video priopćenja oglasio o uhićenjima u aferi softver. Kažu da su neistinite tvrdnje da je pokretanje istrage, kojom rukovodi OLAF, blamaža USKOK-a.

Putem YouTubea o uhićenjima i istrazi u aferi softver obratila se ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić.

Odbacila je tvrdnje da je pokretanje postupka u ovom slučaju, kojim rukovodi Ured europskog javnog tužitelja, pljuska ili blamaža USKOK-a.

''U javnosti su se pojavili različiti komentari, tumačenja i nerazumijevanja zakonskih odredbi. Republika Hrvatska je jedna od 22 članice koje su pristupile Uredu europskog javnog tužitelja koji nema ovlast pred postupanjima sudova država članica. Republika Hrvatska je donijela zakon o provedbi te uredbe, a odredbom članka 3. tog zakona određeno je da Ured europskog tužitelja djeluje u sastavu USKOK-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen u aferi softver Zbog nemogućnosti obavljanja posla: Tomislav Petric bit će smijenjen s čela SAFU-a

Teze da je pokretanje postupka u takozvanom slučaju softver pljuska ili blamaža USKOK-u su u potpunosti netočne i zlonamjerne. Radi se o zakonski uređenom postupanju odjela delegiranih europskih tužitelja koji djeluju u sastavu USKOK-a u predmetu koji je u njihovoj nadležnosti.

Pročitajte i ovo Igor Cišper Bivša ministrica Žalac ide u Remetinec: Uhićenima u aferi Softver sudac odredio po 30 dana istražnog zatvora

U javnosti se također plasiraju teze o tome da USKOK i DORH štite pojedince te iz tog razloga ne pokreću istrage i da djeluju pod utjecajem i sukladno interesima drugih grana vlasti. To je apsolutno netočno. Da je tomu tako potvrđuju činjenice da je prije pokretanja ove konkretne istrage USKOK pokrenuo dvije istrage protiv iste osobe za koruptivna djela. Također, u ovom je predmetu USKOK provodio izvide, a kako je to već ranije priopćeno javnosti, u sklopu provedenih izvida izuzeta je dokumentacija i ispitano je više osoba.

Pročitajte i ovo Mario Žalac prijetio novinarima prijevara ministarstva Europski javni tužitelj objavio detalje uhićenja Žalac i ostalih: Softver preplaćen čak 11 milijuna kuna, traži se istražni zatvor

Nakon početka rada delegiranih europskih tužitelja, navedeno postupanje u konkretnom predmetu preuzeo je taj odjel sukladno svojoj nadležnosti kao što će se to dogoditi i u drugim predmetima koji potpadaju u njegovu nadležnost'', rekla je ravnateljica DORH-a Vanja Marušić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene