Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenje građana pada

Skandali u DORH-u i USKOK-u: Kako od njih možemo očekivati obračun s korupcijom ako se bore s problemima unutar vlastitih zidova?

Sve što smo čuli od šefica DORH-a i USKOK-a još uvijek izaziva zgražanje. Od tih se institucija očekuje kvalitetan rad u obračunu s korupcijom, a ne skandali unutar vlastitih zidova.

USKOK je provodio izvide, ali nisu našli dokaze protiv Gabrijele Žalac u aferi Softver. O slučaju nisu ni obavijestili tužiteljstvo Europske unije, koje je otvorilo istragu. Propust su priznali, sankcija nema.

"Da je posljedica toga bila da to nije procesuirano, to bi onda definitivno bio razlog za sankciju", rekla je šefica USKOK-a Vanja Marušić.

Pročitajte i ovo Ivan Lukić Zolja, vukovarski branitelj "SVAKA GODINA SVE TEŽA" Legendarni branitelj nakon još jedne tužne obljetnice: "Želim mladima poručiti - Vukovar je vaš grad, Hrvatska je vaša domovina! Ne dajte je nikome ni za što"

U USKOK-u je radila i odvjetnica Dubravka Krklec, koja kaže da je ova situacija u DORH-u i USKOK-u neugodna.

"Percepcija javnosti je izrazito nepovoljna, a tome je pridonio stav samog Državnog odvjetništva i način komunikacije s javnosti i medijima. Ono što se može iščitati u pozadini evidentno je neki sukob na relaciji Ureda europskog javnog tužitelja i USKOK-a, gdje se USKOK praktički nastoji neosnovano prikazati kao netko tko zataškava predmete", rekla je Krklec.

Problemi s Agrokorom

Nezgodna situacija za DORH je i uhićenje bivše tužiteljice koja je radila na slučaju Agrokor, zbog čega su povukli optužnicu. Krklec kaže da se radi o prikrivanju blamaže.

"Jer je bilo očekivano da će na ročištu za suđenje o nezakonitosti dokaza, znači knjigovodstveno-financijskog vještačenja KPMG-a Poljska Ismeta Kamala, to vještačenje vrlo vjerojatno biti nezakonito i vrlo vjerojatno bi ga trebalo iznova ponoviti", rekla je Krklec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASILI SE I SINDIKATI POLICIJE Žrtva silovanja u Vukovaru: "Kad sam jednog vidjela u uniformi hrvatske policije, prelomila sam i predala tužbu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U NEKIM DIJELOVIMA ZEMLJE Odgovor na četvrti val: Njemačka uvodi nove mjere, ograničit će dobar dio javnog života necijepljenima

Za DORH bi to značilo gubitak 8,5 milijuna kuna. Vještačenje je zapelo na sudu, a odluku je donosio i sudac Ivan Turudić.

"Vijeće Visokog kaznenog suda je reklo da se zapravo u ovoj fazi postupka ne ispituje uloga i pozicija vještaka. Mi zapravo još ne znamo tko je vještačio u ovom kaznenom postupku", rekao je Turudić.

Agrokor je jedan od većih kaznenih postupaka u Hrvatskoj, ako je suditi po količini napisanih stranica.

"Znam samo da su kolege na Županijskom sudu sretni da su dobili ili će dobiti u skoro vrijeme jedno tri do četiri slobodne prostorije, gdje je bio spis od 80.000 stranica", rekao je Turudić.

Gubitak vjere u pravosuđe

SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić tvrdi da se zbog ovog slučaja gubi i ono malo vjere u pravosuđe.

"I nije dobar odgovor: 'Kriva je politika.' Oporba stalno komentira i stalno traži. Stalno komentiramo i stalno tražimo objašnjenja što se događa jer nitko ne može reći da je normalno da naša tijela utvrde da je u vezi Gabrijele Žalac sve u redu, a onda je EU tužitelji uhićuju", rekao je Jakšić.

Pročitajte i ovo Željka Jurić Mitrović 30 godina od pada Vukovara U domu Željke Jurić Mitrović: Suze, ponos i ljubav djevojčice u plavom kaputiću koju svi pamte

Pitanja o ovoj temi Dnevnik Nove TV postavio je i Uredu europskog javnog tužitelja, ali od njih je stigao odgovor da ne komentiraju istrage u tijeku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene