Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPET NA SUDU

Glavaš predao podnesak s kaznenom prijavom protiv bivših i sadašnjih državnih odvjetnika te tužitelja u postupcima "Selotejp" i "Garaža"

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš Foto: Damjan Tadic/Cropix
Branimir Glavaš i njegovi suoptuženici u ponedjeljak su na Županijskom sudu u Zagrebu ponovili kako nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u predmetima "Selotejp" i "Garaža", za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika - Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Uz Branimira Glavaša, krivnju za ratni zločin odbacili su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić kojoj je sud odbacio prijedlog za izdvajanje njezinog iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Glavaš je dodao kako nije razumio optužnicu u dijelu u kojem se navodi da je počinio kazneno djelo time što je propustio spriječiti dopušteno i kažnjivo postupanje Krunoslava Fehira. ''Ako je postupao zakonito, a ja ga u tome nisam spriječio onda nema kaznenog djela niti kod mene'', dodao je.

Uz to, Glavaš je sudu predao podnesak s kaznenom prijavom protiv nekadašnjih glavnih državnih odvjetnika Dinka Cvitana i Dražena Jelenića te aktualne glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, ali i u tužitelja u postupcima "Selotejp" i "Garaža" Roberta Petrovečkog jer ''svjesno krše zakon te ih treba sankcionirati".

''Pasivno držanje Državnog odvjetništva RH i zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva saznanja za činjenicu da je Krunoslavu Fehiru nezakonito dodijeljen status krunskog svjedoka, a posebno stajališta zauzeta prilikom odbacivanja moje kaznene prijave protiv Fehira, zasigurno ne predstavljaju okolnosti koje bi se odnosile na kaznenopravni imunitet državnog odvjetnika za izraženo pravno mišljenje u predmetu koji im je dodijeljen u rad iz jednostavnog razloga što takvo postupanje prijavljenih predstavlja očigledno kršenje zakona koje je kazneno djelo'', kazao je Glavaš koji je tužitelje prijavio za zloporabu položaja i ovlasti te neprijavljivanje počinjenja kaznenog djela.

Zagrebački ŽDO odbacio je u listopadu 2021. kaznenu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka u slučaju "Selotejp" i "Garaža" Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLUČAJ SELOTEJP I GARAŽA Počelo je ispočetka suđenje Glavašu: Ponovo ne razumije optužnicu, traži ispitivanje svjedoka zbog Sanaderovog pisma iz zatvora

Ustavni sud ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odlučio ždo Slučaj "selotejp" i "garaža": Odbačena Glavaševa prijava protiv čovjeka za kojega smatra da je ubio Vučkovića

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

No Ustavni sud je u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a koje je još jednom iz početka krenulo u listopadu 2021. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene