Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odlučio ždo

Slučaj "selotejp" i "garaža": Odbačena Glavaševa prijava protiv čovjeka za kojega smatra da je ubio Vučkovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu koju je Branimir Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka u slučaju 'selotejp' i 'garaža' Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991. godine.

''Nakon razmatranja kaznene prijave i provedenih izvida, uzimajući u obzir sve okolnosti postupanja prijavljene osobe, zaključeno je da su se u njegovim radnjama ostvarili uvjeti za isključenje protupravnosti. Kako je protupravnost jedan od osnovnih preduvjeta postojanja kaznenog djela, kod isključenja protupravnosti nema ni kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti'', pojasnilo je tužiteljstvo ne navodeći Glavašev, Fehirov i Vučkovićev identitet.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je dodalo kako su ostali Glavaševi navodi u prijavi neutemeljeni i da ne postoji osnovana sumnja da bi Fehir počinio kazneno djelo.

Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin u Osijeku 1991. godine formalno je započelo iz početka u srpnju na zagrebačkom Županijskom sudu zbog izmjene sudskog vijeća.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a kasnije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba.

Prethodno suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Presudu po kojoj je Glavaš u BiH odradio kaznu ukinuo Ustavni sud

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODRŠKU MU DAO I GLAVAŠ Priznao da je korumpiran, a oni mu na Facebooku pišu hvalospjeve i pjesmice: "Ugled ti je srušen, al' posao nije završen"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLUČAJEVI SELOTEJP I GARAŽA Obrana traži da se suđenje Branimiru Glavašu iz Zagreba premjesti u Osijek, na sudu ga brani sin

Zagrebačko tužiteljstvo je sredinom prošle godine odbacilo Glavaševu prijavu, nakon čega su on i njegovi odvjetnici od nove glavne državne odvjetnice zatražili reviziju odluke. Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je krajem svibnja Glavašu sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika koje mu je 2010. nakon pravomoćne presude koju je ukinuo Ustavni sud oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Milanović je pojasnio kako je donošenje odluke o vraćanju državnih odlikovanja tražio sam Glavaš, jer je formalno već pet godina neosuđena osoba. Dodao je da će, bude li Glavaš ponovno pravomoćno osuđen, morati nastaviti ono što je napravio bivši predsjednik Josipović kada je Glavašu oduzeo odlikovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene