Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brod otplovio u Tursku

Sramotni propusti i misteriozni nestanak jahte: Osumnjičenima za kršenje sankcija prijeti i do pet godina zatvora

Aktualno Galerija Nestala jahta - 2 Nestala jahta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nestala jahta - 1 Nestala jahta - 1 Foto: DNEVNIK.hr Frano Matušić Frano Matušić Foto: DNEVNIK.hr Nestala jahta - 3 Nestala jahta - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nestala jahta - 4 Galerija 1/6 >>
Još uvijek nije jasno kako je gotovo 35 metara duga i 240 tona teška jahta ruskog oligarha i bliskog Putinova prijatelja nestala s veza na kojem je zapečaćena. Još je manje jasno kako to nitko od mjerodavnih nije primijetio mjesecima.

Irina VU trebala je biti u Betini, no ona je jednostavno otplovila. Brod je prvo bio na suhome vezu i tu je plombiran trebao i ostati. On je ipak spušten u more pa premješten u škver. Otamo je otplovio za Tursku. Svi se mjerodavni sada čude što su se vlasnici i posada oglušili na naredbe države.

"Prema informacijama iz Ministarstva mora, oni su rekli da je jahta otuđena jer je riječ o zamrznutoj imovini koja je plombirana, za koju je lučki kapetan izdao naredbu da joj se ne smije nitko približavati i vlasnici su obaviješteni da je jahta blokirana, plombirana i da se ne smije koristiti", rekao je Frano Matušić, državni tajnik. 

U telefonskom razgovoru iz škvera kažu kako nisu imali nikakav pisani dokument o tome da je brod zapečaćen. Usto, kažu i da je otplovio još ljetos, a ne jesenas, kako kažu iz Ministarstva. Lučki kapetan zabranu plovidbe može izdati usmeno, ali nakon osam dana mora sastaviti i pisani otpravak.

Je li to učinjeno, iz resornog ministarstva Dnevnik Nove TV nije uspio doznati. Poručuju tek kako će se provesti postupci ne bi li se utvrdile sve činjenice. Brzim pregledom u upisnik brodova Dnevnik Nove TV doznao je kako Irina VU nema nikakav teret niti ikakva ograničenja. Nije jasno ni kako je brod bez ikakvih problema prešao granicu.

Pročitajte i ovo Zaplijenjena jahta locirana u Turskoj Skandal sa zamrznutom imovinom: Iz Hrvatske misteriozno nestala zaplijenjena jahta ruskog oligarha bliskog Putinu

"Prije svega, nadležno je tijelo ovdje u ovome slučaju Ministarstvo mora i prometa, ali naravno, kada se radi o prelasku granice, onda su tu i druga tijela involvirana, kao što su Ministarstvo unutarnjih poslova, carina i tako dalje", rekao je  Matušić. 

Pročitajte i ovo Viktor Medvedčuk VIKTOR MEDVEDČUK Zbog ovog je čovjeka Putin oslobodio više od 200 zarobljenika

Pomorska policija u trenutku prelaska granice nije imala službena saznanja da bi brodu trebala onemogućiti daljnju plovidbu. Ovaj slučaj pokazao je manjkavost procedura, što se sada hitno mijenja. Irina VU mora prema registru imati barem tri člana posade. Svima njima, kao i svim ostalima osumnjičenima da su pomagali kršenju sankcijskog režima, prijeti i do pet godina zatvora.


Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene