Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je nužno?

Glas Koncila: Odgovornost Vlade jest da se distancira i da osudi komunizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolički tjednik Glas Koncila u novom broju piše da bi se u Hrvatskoj počela promicati i odlučnije izgrađivati stvarna demokracija, nužno je da vlasti hitno odbace sve brojne obmane u političkom, gospodarskom, kulturnom i općem društvenom životu.

Piše da vlasti odbace sve manipulacije poput izmišljanja i stvaranja neprijatelja te da stvore uvjete za stvarno demokratske izbore promjenom cjelokupnoga izbornoga zakonodavstva, uključujući i pravila za referendum.

U komentaru Hoće li vlasti imati sluha? glavni urednik Ivan Miklenić osvrće se na međunarodni znanstveni skup Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine koji su priredili Komisija HBK-a i BKBiH-a za hrvatski martirologij, Hrvatski institut za povijest i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Pritom primjećuje kako većem dijelu urednika u medijima u Hrvatskoj nije nimalo bilo zanimljivo niti važno da bi makar minimalno profesionalno informirali javnost što je rečeno ili što je zaključeno na tom skupu.

'Sprečavanje pune istine o krvavoj prošlosti komunističkoga režima, čak 21 godinu nakon povijesnoga poraza komunističkog režima, nije samo neostvarivi pokušaj zaustavljanja ili vraćanja unatrag kotača povijesti nego je produžavanje otvorenih rana i patnje te produbljivanje jaza u društvu i narodu. Tko god je spreman to činiti svome narodu i svome društvu, konkretnim ljudima, preočito se svrstava na stranu nečovječnosti', tvrdi Miklenić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> Glas Koncila: Koji ekstremizam ugrožava Hrvatsku?

Zahtjev političarima s toga skupa da odlučnije djeluju u osudi zločinačke komunističke ideologije te promiču demokraciju i slobodu svake osobe, Miklenić smatra posebno aktualnim i iznimno važnim u Hrvatskoj gdje je na vlasti koalicija s lijevim političkim predznakom.

Po njegovim riječima iznimna je demokratska odgovornost vlade lijevoga centra da se distancira od komunizma, da ga stvarno osudi, da odbaci sve njegove ciljeve, metode i ideološke zasade.

'Koalicija lijevoga centra svoju vjerodostojnost može afirmirati isključivo stvarnim a ne tek deklarativnim distanciranjem od komunizma u mjeri kao što su od toga zločinačkog projekta distancirane suvremene zapadne političke demokratske stranke lijevoga predznaka', stoji, uz ino, u komentaru Glasa Koncila. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene