Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović odlikovao Hranja

Kundid preuzeo dužnost čelnog čovjeka vojske: "Ovo je najznačajniji trenutak u mojoj vojničkoj karijeri"

Aktualno Galerija Tihomir Kundid preuzeo dužnost načelnika GS OSRH Tihomir Kundid preuzeo dužnost načelnika GS OSRH Foto: Ured predsjednika RH/Tomislav Bušljeta Tihomir Kundid preuzeo dužnost načelnika GS OSRH - 18 Tihomir Kundid preuzeo dužnost načelnika GS OSRH - 18 Foto: Ronald Gorsic/Cropix Robert Hranj i Zoran Milanović Robert Hranj i Zoran Milanović Foto: Ronald Gorsic/Cropix Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Ronald Gorsic/Cropix +14 Tihomir Kundid preuzeo dužnost načelnika GS OSRH - 15 Galerija 1/19 >>
Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na ceremoniji svečane primopredaje dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske koja je održana u Domu Hrvatske vojske.

General-pukovnik Tihomir Kundid preuzeo je dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske na svečanosti primopredaje u kojoj je sudjelovao i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović.

"Gospodine Predsjedniče Republike Hrvatske i vrhovni zapovjedniče OSRH prisežem na časnu i predanu službu načelnika GS OSRH, ponosno nošenje ovog stijega na dobrobit Domovine i OSRH", poručio je general Kundid čime je i svečano preuzeo dužnost načelnika GS OSRH od admirala Roberta Hranja. Svečanost primopredaje dužnosti načelnika GS OSRH održana je u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir".

Pročitajte i ovo Ruski bombarder obavještajni kanali Dio Europe na nogama, stižu dramatična upozorenja: "Rusija se sprema za dugotrajni rat sa Zapadom, evo što rade!"

Uoči same primopredaje dužnosti, predsjednik Milanović odlikovao je dosadašnjeg načelnika GS OSRH admirala Roberta Hranja Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Papagaj BAKTERIJSKA INFEKCIJA Papagajska groznica širi se Europom, umrlo pet ljudi, evo koji su simptomi

"Ovo je najznačajniji trenutak u mojoj vojničkoj karijeri. Preuzimanje dužnosti načelnika GS OSRH za mene je osobita čast, veliki izazov, ali još veća odgovornost. Svo moje znanje, sposobnosti i iskustvo biti će usmjereno na procese koji su od vitalnog značaja za Oružane snage. Razina ambicije Oružanih snaga mora prvenstveno biti razvoj sposobnosti obrane nacionalnog teritorija, a potom ispunjavanje zahtjeva koji proizlaze iz obveze članstva u NATO savezu", kazao je novi načelnik GS OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid dodavši kako u središtu interesa treba biti operacionalizacija ciljeva sposobnosti.

"Oružane snage trenutno se nalaze u fazi značajne modernizacije i opremanja i to mora biti apsolutni prioritet i u budućnosti jer ima izravnu implikaciju na spremnost Oružanih snaga. Posvećenost obuci i razvojnoj sposobnosti temelj je razvoja snažne i uvježbane Hrvatske vojske", poručio je general Kundid.

U kontekstu doprinosa međunarodnoj sigurnosti, kazao je kako postrojbe Hrvatske vojske sudjeluju u različitim međunarodnim vojnim operacijama, misijama i zadaćama. "Moramo i dalje nastaviti davati naš doprinos u skladu s našim mogućnostima", zaključio je general Kundid.

Pročitajte i ovo Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..."

Govoreći o novom načelniku Glavnog stožera OSRH, admiral Robert Hranj kazao je kako se radi o profesionalcu, školovanom i iskusnom časniku s iskustvom u Domovinskog ratu. "General Kundid ima pred sobom veliku zadaću, te da bi u tome uspio morate mu pružiti potporu. Stoga pozivam sve vas da mu pružite punu potporu u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga jer samo zajedno možemo uspjeti", poručio je admiral Hranj.

Podsjetimo, Predsjednik Republike imenovao je, na temelju prijedloga Vlade Republike Hrvatske i nakon pribavljenog mišljenja Odbora za obranu Hrvatskoga sabora, general-pukovnika Tihomira Kundida na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske s danom 1. ožujka 2024. godine.

Na svečanosti primopredaje dužnosti načelnika također su bili izaslanik Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Hrvatske Ivan Anušić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Ante Deur, vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, članovi Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović te brojni drugi uzvanici među kojima su bili i bivši ministri obrane, bivši načelnici GS OSRH, članovi saborskog Odbora za obranu, generali i diplomati.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ivica Kranjčević, pobočnik Predsjednika Vlado Čulina, stožerni časnik za operativnu potporu Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost pukovnik Siniša Marić i stožerni dočasnik za informatičku potporu časnički namjesnik Hrvoje Krajačić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene