Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojno pomorstvo

Povijesni dan za splitski studij: ''Ako netko želi nešto izazovno u životu, preporučujem da se upiše''

Aktualno Galerija Promovirana prva generacija Vojnog pomorstva - 1 Promovirana prva generacija Vojnog pomorstva - 1 Foto: DNEVNIK.hr Promovirana prva generacija Vojnog pomorstva - 2 Promovirana prva generacija Vojnog pomorstva - 2 Foto: DNEVNIK.hr Promovirana prva generacija Vojnog pomorstva - 3 Promovirana prva generacija Vojnog pomorstva - 3 Foto: DNEVNIK.hr Promovirana prva generacija Vojnog pomorstva - 4 Promovirana prva generacija Vojnog pomorstva - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Ivan Anušić, ministar obrane Galerija 1/11 >>
U Domu Hrvatske vojske u Splitu u petak je promovirana prva generacija polaznika studija Vojno pomorstvo.

28 kadeta Oružnih snaga Republike Hrvatske i dvoje studenata iz Crne Gore, završili su diplomske sveučilišne studije u smjerovima Vojna nautika i Vojno brodostrojarstvo.

Promovirani časnici su već zaposleni u državnim institucijama uključenima u zaštitu interesa Hrvatske na moru.

"Ovo nije kao običan studij - uz fakultetske obveze, tu su i vojne obveze. S obzirom na to da smo mornari, tu su i plovidbe, pa svakako, ako netko želi nešto izazovno u životu, preporučujem da se upiše na ovaj studij", rekla je kadetkinja Vojnog pomorstva Antonija Buha.

"Nama su taj studij predstavili prvi put u pomorskoj školi u Zadru i ispunio je sva moja očekivanja. Točno onako kako su opisali, tako je i bilo. To sam želio od malih nogu. Malo prakse, vježbanja, i ide sve pomalo", izjavio je časnik Lučano Mišlov.

Pročitajte i ovo Noćni klub - 2 Istraga se nastavlja Alkoholom se otrovalo 12 maloljetnika: Policija prijavila beogradski klub

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Nakon upada u Ministarstvo kulture Oporba ujedinjena: "Srećom, imamo Ured europskog javnog tužitelja, da je do Turudića, i ovo bi završilo u ladici"

U međuvremenu, detalji najavljenog hrvatskog modela vojnog roka još se bruse. Ministar obrane Ivan Anušić iz Munchena je poručio da služenje ne može početi ove godine zbog infrastrukturnih prepreka. Uostalom, već 16 godina nije bilo obaveznog vojnog roka.

No, projekt na kojem se radi bit će, kaže, moderan i pokušat će smanjiti izuzeća zbog priziva savjesti, kojih je bilo 90 posto na zadnjem vojnom roku 2008. godine.

"Postoje načini kako konkretno služenje vojnog roka približiti i popularizirati i biti prihvatljivije onima koji ga trebaju služiti i odraditi. Kako priziv savjesti, na neki način, upravo na taj način, ne staviti u kontekst da 90 posto koji trebaju ići, odluče se na priziv savjesti. To je upravo zadatak oružanih snaga, Ministarstva obrane i cijele politike. Novi model, moderni model, prilagodljiv današnjim vremenima i okolnostima", kazao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene