Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema usuglašavanja

Korak naprijed, dva nazad: Postignut dogovor o imenovanju čelnog čovjeka vojske, ali otvoren novi sukob zbog kadroviranja u SOA-i

Tihomir Kundid
Tihomir Kundid Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Vojska - 2 Vojska - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Vojska - 1 Vojska - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Dnevnik Nove TV +0 Tihomir Kundid Galerija 1/4 >>
Korak naprijed, natrag dva. To je najbolji opis odnosa premijera i predsjednika Republike u donošenju odluka koje zahtijevaju usuglašavanje. Tek što je postignut dogovor o imenovanju novog čelnog čovjeka vojske, otvoren je novi sukob zbog kadroviranja u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji.

Novi čelni čovjek Hrvatske vojske bit će general Tihomir Kundid. Prijedlog njegova imenovanja Vlada je danas poslala Saboru, uz jednu važnu napomenu.

"Riječ je o prijedlogu kandidata kojeg je sugerirao u dogovoru s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane gospodinom Anušićem predsjednik Republike", poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

A kad Vlada prihvati sugestiju s Pantovčaka, očekuje se i protučinidba.

"Očekujemo da predsjednik Republike prihvati Vladin prijedlog koji će doći u sljedećem razdoblju, a kada je riječ o imenovanju čelnog čovjeka sigurnosno obavještajne agencije, a to će što se nas tiče biti aktualni šef SOA-e gospodin Markić", dodao je.

Pročitajte i ovo Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Je li tvrda kohabitacija premijera i predsjednika naglo omekšala? Ključni Vladin pregovarač bio je ministar obrane Ivan Anušić. Je li dobio garancije da će predsjednik ispoštovati dogovoreno?

"Što se tiče garancije u nekom pisanom smislu, ne. Mi smo razgovarali i u razgovoru smo te teme otvarali i dogovarali se. Ja mislim da je to dovoljno, da smo na dovoljno ozbiljnoj razini da se na takav razgovor i s takvim razgovorom možemo računati na ono što smo dogovorili kada smo razgovarali", komentirao je.

No možda je ipak trebalo tražiti nešto napismeno jer sat vremena kasnije priopćenjem se javlja Milanović i tvrdi: ništa nije dogovoreno.

Pročitajte i ovo Vjekoslava Bach nagodila se s USKOK-om Nije jedina Poznata voditeljica sve priznala i nagodila se s USKOK-om: Pogledajte koju je kaznu dobila

"Obavještavamo javnost kako u ovom trenutku ne postoji dogovor o imenovanju ravnatelja SOA-e. Stav je Predsjednika Republike kako se prije bilo kakva razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost Glavnog državnog odvjetnika", poručili su iz Ureda predsjednika.

Tvrda kohabitacija očito se nastavlja. Tihomir Kundid bit će imenovan sutra. Danijelu Markiću u SOA-i mandat istječe 6. svibnja. Ne bude li dogovora uskoro, o njegovu novom mandatu mogao bi odlučivati - novi saziv sabora.

Zašto ako smatra da je SOA nešto pogriješila nije tražio nadzor rada, iz Ureda Predsjednika odgovaraju: "Predsjednik nema razloga sumnjati u zakonitost rada SOA-e i njezinog ravnatelja te stoga nema potrebe tražiti nadzor Ureda Vijeća".

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene