Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna predviđanja

Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..."

Francuska vojska
Francuska vojska Foto: Afp
Nikad se iz vrha francuske vojske nije otvorenije o govorilo o pripremama za rat, barem ne od 1945. Situacija eskalira, a pukovnik tvrdi - treba biti spreman.

Francuske trupe pripremaju se za sukob visokog intenziteta protiv neprijatelja koji im može parirati vatrenom moći. Velika je to promjena za vojsku koja je protekla desetljeća provela boreći se protiv pobunjenika u mjestima poput Malija i Afganistana.

Treća godina sukoba u Ukrajini vratila je rat punog opsega na kontinent, rekao je pukovnik Axel Denis, koji vodi centar za borbenu obuku (CENTAC) u Mailly-le-campu u istočnoj Francuskoj, za magazin Politico.

"Svijet je otkrio svoju pravu prirodu: nestabilnu, opasnu, u kojoj nisu svi prijatelji. Pripremamo se za kulturu pripravnosti, spremnosti za djelovanje u kratkom roku. CENTAC je jedino mjesto u Francuskoj u kojem možete vidjeti kako izgleda rat."

Pročitajte i ovo Ilustracija nema kažnjavanja Šifrirani oglasi i predaja na benzinskim postajama: "Kaznili su prodavačicu kolača na tržnici, a na ovome se okreću milijuni eura i nikom ništa"

Uvjeti za obuku trupa u CENTAC-u sve su sličniji stvarnom bojnom polju. Reproduciraju se zvuk, toplina i svjetlo topničke paljbe, dok su posvuda razbacane lažne mine, a radiokomunikacije se mogu prekinuti bez prethodne najave.

Kamp površine 120 četvornih kilometara jedinstven je u Francuskoj. S površinom većom od Pariza, to je jedino mjesto na kojem različite jedinice francuske vojske, pješaštvo, oklopništvo, topništvo i inženjerija, koje su inače razbacane po cijeloj zemlji, mogu zajedno vježbati. To je također jedino mjesto gdje je dvadesetak tenkova Leclerc u akciji tijekom cijele godine.

Pročitajte i ovo Zrakoplovu Boeing 777 otpao kotač Boeing 777 VIDEO Drama na letu: Zrakoplovu otpala guma i pala na parking, uništeno nekoliko automobila

Časnici ne imenuju potencijalne neprijatelje, ali obuka je usmjerena na pripremu trupa za borbu protiv neprijatelja poput Rusije. Nakon desetljeća vojnih operacija u Africi Francuska se sve više usredotočuje na istočni bok Europe, a njezine oružane snage moraju biti vjerodostojne, rekao je u siječnju zapovjednik kopnene vojske general Pierre Schill. Do 2027. francuska vojska namjerava moći rasporediti jednu diviziju od oko 25.000 vojnika u 30 dana.

"Nismo u istoj situaciji kao Ukrajina, ali smo dio koalicije, a to dolazi s obvezama. Pojam vjerodostojnosti u kolektivnoj obrani, posebice u NATO-u, ključan je", poručio je novinarima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene