Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obavještajni kanali

Dio Europe na nogama, stižu dramatična upozorenja: "Rusija se sprema za dugotrajni rat sa Zapadom, evo što rade!"

Ruski bombarder
Ruski bombarder Foto: Afp
"Rusija nadoknađuje svoje gubitke u Ukrajini i priprema se za dugotrajni sukob sa Zapadom", stoji u izvješću litavske obavještajne službe.

Ruska vojska priprema se za dugotrajni sukob s državama članicama NATO-a u području Baltičkog mora, dok istovremeno Kremlj širi svoje vojne snage prema zapadu, tvrde litavske špijunske agencije.

Vojska predsjednika Vladimira Putina sve više koristi zračne, pomorske i nuklearne potencijale prema Baltiku, navodi se u zajedničkom izvješću vojnih i obavještajnih krugova Litve. Razlog je za njihovu zabrinutost veliko prestrojavanje ruskih oružanih snaga u zapadnim regijama, navodi se u izvješću.

Međutim, procjenjuju da će Rusiji za izgradnju potrebne vojne infrastrukture, kao i obuku vojnika te opremanje naoružanjem trebati najmanje nekoliko godina.

Pročitajte i ovo Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..."

"Rusija nadoknađuje svoje gubitke u Ukrajini i priprema se za dugotrajni sukob sa Zapadom", stoji u izvješću litavske obavještajne službe, prenosi Bloomberg.

U nedavnom izvješću estonska obavještajna služba predviđa da će Rusiji zbog rata u Ukrajini trebati tri do pet godina da obnovi svoj vojni stroj i da dođe na razinu na kojoj može predstavljati izravnu prijetnju NATO-u.

"Rusija sve više pribjegava ucjenama i prijetnjama"

U izvješću litavskih obavještajnih službi također se navodi da je i Bjelorusija postigla napredak u jačanju nuklearnih sposobnosti nakon što je Rusija prošle godine najavila da će rasporediti nestrateško nuklearno naoružanje u toj savezničkoj zemlji.

Otad je vlada u Minsku obnovila infrastrukturu nuklearnog skladištenja i obučila svoje vojno osoblje za upravljanje nuklearnim sustavima. Bjelorusija za potencijalno lansiranje nuklearnog oružja ima jurišne zrakoplove Su-25 blizu granice s Litvom te mobilne raketne sustave Iskander-M u središnjoj Bjelorusiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija nema kažnjavanja Šifrirani oglasi i predaja na benzinskim postajama: "Kaznili su prodavačicu kolača na tržnici, a na ovome se okreću milijuni eura i nikom ništa"

"Rusija sve više pribjegava ucjenama i prijetnjama kako bi prisilila Zapad da smanji svoju potporu Ukrajini", stoji u izvješću.

Obavještajne agencije i u Rusiji i u Bjelorusiji sve su agresivnije u pronalaženju vojnih regruta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene