Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odakle ministru novac?

'Dok god si u crvenom, kamate su visoke i to je praktički omča oko vrata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravi izazov nove Vlade i premijera bit će proračun za ovu godinu, ali i niz odluka koje Banski dvori moraju donijeti.

Prvi potezi koje Vlada mora donijeti su neke stare stvari još od Sanaderove Vlade. Prvi potez je sporazum iz 2009. U jeku krize dodaci su se tada zamrznuli i sporazumom su sindikati uspjeli isposlovati, kada dva kvartala gospodarstvo raste trebaju se isplatiti dodaci. To je 1,8 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Mogu li građani bez minusa? Problemi s prešutnim prekoračenjem Banke na njima zgrću milijarde: Izračunali smo može li prosječna hrvatska obitelj uopće živjeti bez minusa Slika nije dostupna Zatvaraju se Velika promjena za 840.000 građana: Banke smanjuju minuse, ljudima šalju obavijesti da vrate novac

Država do travnja treba naći način kako riješiti 5,1 milijardi kuna starih kredita HAC-a. Država više ne može biti jamac. S druge strane EK ih stišće. Je li monetizacija rješenje? HDZ je bio protiv toga, no to bi značilo praktički novo zaduženje. Pitanje je po kakvim kamatama.

Proračun 116 milijardi, još će trebati tri milijarde spustiti. I na kraju svega Europska komisija koja traži konkretne rokove za zakone koji će se provesti i izvršitelje. To se ocjenjuje još ove godine jer smo u prekomjernom deficitu, jer trošimo ono što nemamo.

U četiri godine Vlade Zorana Milanovića, 2011. minus je bio od 14 milijardi kuna, 2012. minus od deset milijardi kuna, 2013. minus od 16, 2 milijarde kuna. Prošle godine minus od 12,8 milijardi kuna, a sada minus od 9,5 milijardi kuna.

Mi bi trebali rasti 4,5% najmanje da počnemo vraćati kamate, a mi smo još u crvenom. To je kao i svako domaćinstvo. Dok god si u crvenom, kamate su visoke i to je praktički omča oko vrata.

Što o proračunskom minusu od 9,5 milijardi kuna, koji ostavlja ministar Lalovac, ali i državnoj blagajni - misle potencijalni ministri, poslodavci, gospodarski stratezi, udruge i sindikalisti., pogledajte u priloženom videu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene