Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjesni što ih čeka

DOČEKAT ĆE IH Prvi ozbiljan posao za novu vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novu političku garnituru, među ostalim, dočekat će manjak u blagajni od 12 i pol milijardi kuna.

Prvi zahtjevniji zadatak koji će dočekati novu Vladu bit će donošenje proračuna za 2016. godinu. Vlada na odlasku uvjerava kako je stanje u blagajni bolje nego u proteklih pet godina. Ali i priznaje: zbog obveza prema Europskoj uniji donošenje proračuna neće biti nimalo lako. Iz HDZ-a poručuju - zbog loših brojki, nova Vlada nema vremena na bacanje - moraju biti brzi i efikasni.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Novu Vladu, prema zadnjem pokazateljima, dočekat će manjak u blagajni od 12 i pol milijardi kuna. No Branko Grčić se nada kako bi manjak mogao biti i manji. No priznaje, donošenje proračuna za 2016-tu godinu - zbog prekomjernog deficita i obveza prema europskoj komisiji - neće biti lak posao.

'Ono što će u 2016. biti kritično to je svakako par milijardi smanjenja rashoda kao novi doprinos fiskalnoj konsolidaciji. Ono što je pozitivno bit će svakako gospodarski rast koji smo ostvarili, kao Vlada završavamo mandat s visokim stopama gospodarskog rasta koje pune i proračun. Deficit će biti manji za otprilike 2 milijarde što se tiče centralne države ', poručuje potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Europska komisija čeka da se deficit spusti ispod 3%. S obzirom na brzinu kojom se povećava javni dug koji je trenutno oko 300 milijardi kuna, plus kamate koje stižu na naplatu - bit će to itekako zahtjevan posao. Svjestan je toga i HDZ-ov Tomislav Ćorić.

'Generiranje deficita tijekom niza godina činit će i izvršenje proračuna za 2016. nešto zahtjevnijim nego izvršenje u ovoj godini. Hrvatsku čeka refinanciranje obveza s jedne strane s druge strane kamate koje su iz godine u godinu sve veće i u tom kontekstu to neće biti nimalo lak zadatak', kaže predsjednik HDZ-ova Odbora za financije.

Smanjenju deficita nadaju se i poslodavci.

'I da će biti u smislu poruke da mi upravljamo svojim dugom što danas nije slučaj što bi naravno značilo smanjenje kamata, smanjenje rizika u Hrvatskoj koji je jedan od najvećih u Europi a to bi nama bio poticaj za jeftiniji kapital i nastavak ovoga što se događa u posljednja dva kvartala', kaže Davor Majetić iz HUP-a.

Stanje u blagajni, tvrdi Grčić, daleko je bolje nego prijašnjih godina.

'Tko god preuzme dužnosti i odgovornost sigurno će morati energije uložit u ovaj posao koji smo mi radili 4 godine i došli do sada već jako vidljivih rezultata', kaže Grčić.

'Apsolutno treba biti brz i efikasan nas očekuje i borba za očuvanje kreditnog rejtinga što je pretpostavka zadržavanja kamatnih stopa na nekoj normalnoj razini jer su u ovom trenutku previsoke', kaže Ćorić.

Proračun je slika, tvrdi prof. Brkić, vladajuće političke garniture.

'Njegova provedba je dioptrija na kojoj se najlakše, najbolje i najpreciznije očitavaju sve političke preferencije u jednoj zemlji stranačke i izvanstranačke prema tome proračun je izuzetno ozbiljan posao', objašnjava prof.dr.sc. Luka Brkić.

Da bi se redovno financirale potrebe države, kažu naši sugovornici, s proračunom bi trebalo krenuti u proceduru do 15. veljače. Privremeno financiranje - traje do kraja ožujka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene