Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Gabrijele Kišiček

Stručnjakinja objasnila kako će HDZ i DP pravdati svoju koaliciju i zašto je Plenković nazvao Milanovića stricem

Gabrijela Kišiček komentirala je zaokrete u retorici nakon održavanja parlamentarnih izbora.

Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Valentinom Baus komentirala je zaokret u komunikaciji Andreja Plenkovića i Ivana Penave, koji nakon izbora dogovaraju vladajuću koaliciju.

"Čini se da se premijerova retorika primirila, ali samo prema onima koje vidi kao potencijalne partnere za pregovaračkim stolom, a prema ostalima se njegova retorika zasigurno nije primirila. Treba istaknuti da je retorika u predizbornoj kampanji uvijek nešto žešća. To nije karakteristično samo za Hrvatsku. Političari u kampanji nastoje biti žestoki prema oponentima i diskreditirati ih ne bi li tako kod svojih birača stvorili dojam da su snažni, odlučni i samopouzdani", objasnila je Kišiček.

"Ta se retorika mijenja u postizborno vrijeme, a za dobrog političara važno je da nađe balans između prijeizborne i postizborne retorike da ne bi ispalo da se ne drži onoga što obećava. Vidjet ćemo kako će to izgledati u narednim danima", dodala je.

Pročitajte i ovo Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci"

Ako do nje dođe, zanimljivo će biti vidjeti kako će HDZ i DP svojim biračima objasniti sklapanje koalicije.

"Nekako smo kod premijera to mogli naslutiti jer je rekao da se biračko tijelo okrenulo desno. Očekujem da će se pojaviti neke ključne sintagme: dobrobit građana, volja birača, stabilnost države. Od DP-a očekujem da će govoriti da svoj program mogu bolje i lakše realizirati kao dio vlasti nego kada su u oporbi, da sve rade da bi ispunili ono što su obećali", rekla je Kišiček.

"Sve to pokušat će objasniti na temelju volje birača, a ne vlastite volje. Vrlo često političari žele nekog drugog staviti ispred sebe, pa interesi nadvladaju stavove i osobne preferencije. To smo mogli vidjeti i u nekim predizbornim koalicijama, a kamoli ne u postizbornim", pojasnila je.

Pročitajte i ovo Stjepan Mesić Uhvatile ga kamere Nove TV VIDEO "Je*e mi se!": Bivši predsjednik neočekivano otkrio što misli o Plenkoviću

Osvrnula se i na Plenkovićevu izjavu u kojoj je nekoliko puta predsjednika Zorana Milanovića nazvao stricem.

"Tu nas uvijek iznenađuje inventivnost uvreda kojih se dosjete Plenković i Milanović. Mislim da je ovo metafora kojom se želi poniziti Peđu Grbina, kojeg se želi prikazati kao nekog tko nije samostalan, tko ne može donositi odluke, tko nije dovoljno jak i odlučan da bi preuzeo vođenje Vlade ili oporbe, nego se za to mora obratiti nekome tko je snažniji i sigurniji od njega. Takav izbor riječi izrugivanje je Milanoviću, tako da je to ovo jednostavna riječ koja je jednoga ponizila, a drugome se narugala", ustvrdila je te dodala da će Milanović na ovo sigurno uzvratiti.

"Očekujem da će Plenković sutra biti kum i onda će se još k tome nadodati još neki mafijaški kum", rekla je.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Odgovorila je i na pitanje o odgovornosti Peđe Grbina, koji je u Dnevniku Nove TV prošlog listopada najavio da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika SDP-a ako ne postane premijer.

"To bi bilo politički odgovorno, ali nas povijest uči da na hrvatskoj političkoj sceni nema mnogo odgovornosti. S druge strane, Grbin nije toliko retorički vješt da bi mogao ostati na čelu stranke i iz ovoga se izvući. Tako da mislim da mu je politička sudbina ako ne uspije u formiranju vlasti prilično jasna. Ja bih se iznenadila da on uspije vještom komunikacijom i retorikom ostati na toj poziciji i zadržati vjerodostojnost", zaključila je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene