Dugovječni izabrani saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin u Dnevniku Nove TV pričao je o sastanku kojeg su predstavnici manjina u petak održali s HDZ-om.


Hoće li manjine dati potporu HDZ-u, odnosno Andreju Plenkoviću kao mandataru?

Ovisi o tome da li će mandatar prihvatiti naše zahtjeve. Mi imamo zajedničke zahtjeve, ima nekih 18 točaka i svaka manjina ima pojedinačne zahtjeve. Nije ništa to spektakularno, to su naša prava koja su se izgubila ili koja se tek trebaju ostvariti.

Koja su najvažnija prava, nešto opće zajedničko?

Vezani članci Milorad Pupovac i Sabina Tandara Knezović - 2 Pupovac o porukama iz Domovinskog pokreta: "Neće biti nikakvog sumraka ako manjine uđu u Vladu. Ovom društvu treba da izađe iz grča" Slika nije dostupna 'Dosta je bilo s računanjem glasova nacionalnih manjina'

Napravio bih nepravdu prema jednoj kada bi rekao da je to dvojezičnost ili da je to dodatno pravo glasa ili da su udžbenici i škole. No svega toga ima unutra.

Je li jedan od uvjeta da Zlatko Hasanbegović ne bude ponovno ministar kulture?

Ne vjerujem da je to uvjet za sve, za mene je. Ali to je problem gospodina Plenkovića, on sastavlja vladu, to je dakle njegov zadatak. Moj zadatak je da dignem ili ne dignem ruku. To je ono što ja sebi uzimam kao pravo. To nisu nikakve ucjene.

Jeste li dobili nekakvo uvjeravanje iz HDZ-a da on neće biti ministar?

Nismo uopće raspravljali o tome. Mi smo zapravo, nas 15, sat i pol razgovarali o tome da smo spremni razgovarati i da ćemo se naći idući tjedan. To je trajalo sat i pol jer svatko od nas je imao potrebu reći tu istu stvar na jedan različit, sve ljepši i ljepši način.

Jesu li manjine spremne sudjelovati u vladi?

O tome nismo razgovarali. Ako pitate mene osobno, ne.

Jeste li spremni možda preuzeti mjesto potpredsjednika Sabora, kao što se nagađa?

Tko to nagađa? Ja sam zastupnik s najdužim stažem, ja sam spreman biti predsjednik Odbora, što sam već toliko godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr