Obavijesti Pretražite Navigacija
ispitivanje interesa

Fortenova na prodaju: "Cilj ovog procesa je da Fortenova Grupa nastavi bez sankcioniranih osoba kao suvlasnika"

Fortenova grupa prodaje udjel, a danas je pokrenut proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora.

Fortenova grupa u srijedu je pokrenula međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d.

Kako je objasnio čelni čovjek Fortenove, Fabris Peruško, smisao cijele transakcije jest da suvlasnici Fortenove više ne budu sakcionirane ruske banke.

"Razlog te prodaje je da u ovom trenutku u našoj vlasnikoj strukturi imamo sankcionirane i cilj ovog procesa je da Fortenova Grupa nastavi bez sankcioniranih osoba kao suvlasnika", rekao je.

Za podršku u tom procesu angažirana je međunarodna investicijska banka Lazard, prikupljanje iskaza interesa je upravo započelo, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se prije kraja rujna ove godine, izvijestili su iz Fortenove.

U materijalu koji je distribuiran potencijalnim investitorima navedeni su i nerevidirani, prognozirani financijski pokazatelji za 2022. godinu, koji kroz rezultate iz operativnog poslovanja pokazuju stabilnost kompanije.

Fortenova grupa tako u prognozama za rezultate u protekloj godini navodi ukupne prihode iznad 5,2 milijarde eura, dobit iz operativnog poslovanja IFRS-16 veću od 470 milijuna eura i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja veću od 300 milijuna eura, neto dug od 1,1 milijardu eura, omjer neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja od 3,5 puta te likvidnost na računu veću od 280 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija ŠEIK IZGUBIO Nizozemski sud odbacio sve zahtjeve šeika: Potvrdio odluke sa skupštine Fortenove

Potencijalne investitore podsjeća se da je tržišna pozicija Fortenova grupe u pet zemalja regije u kojoj kompanija posluje bez usporedbe, navodi se u priopćenju, u kojem se podsjeća da je ta grupa najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u kategorijama pića, proizvodnje ulja, proizvodnje i prerade mesa i poljoprivredne proizvodnje, a deseci milijuna kupaca kompaniju znaju kroz portfelj s više od 100 snažnih brandova. Ističe se i da je grupa daleko najveći regionalni privatni poslodavac, s više od 45 tisuća zaposlenih i oko 30 tisuća partnera i dobavljača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači tržišta regije.

Iz Fortenove napominju da sankcionirani suvlasnici, ruske banke Sberbank i VTB, imaju 49,9 posto suvlasništva u Fortenova grupi, a iako sama grupa nije pod sankcijama, sankcionirano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije za sve dionike.

Prije svega, navode, ono onemogućuje postizanje održive i efikasne kapitalne strukture. Dodatno, nakon neuspjelih pokušaja Sberbankeda proda svoje udjele u grupi, istekle su pravne osnove koje su postojale za dobivanje licence za provedbu izlaska sankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda iz vlasničke strukture. Stoga trenutno više nema ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udjela SBK ili Sberbanke.

Refinanciranje obveznice od 1,05 mlrd eura uz znatan dodatni trošak

Refinanciranje obveznice od 1,05 milijardi eura kratkoročno će biti riješeno najvjerojatnije kroz produženje postojeće obveznice na rok koji neće biti duži od kraja 2024. godine, uz uvjete slične sadašnjima, ali i uz značajan dodatan jednokratni trošak, navode dalje.

Dodaju da je sadašnji kreditor za takav aranžman poslao neobvezujuću ponudu, koja će morati biti prihvaćena kako bi bio premošćen period u kojem se namjerava riješiti situacija sa sankcioniranim dioničarima, uz namirenje u skladu sa sankcijama.

Ako kompanija i tada bude imala trenutnu strukturu vlasništva, vjerojatno je da će svako sljedeće refinanciranje pod ovakvim uvjetima samo smanjivati vrijednost kompanije za sve dionike, uključujući i suvlasnike, a posebno nesankcionirane suvlasnike, upozoravaju iz Fortenova grupe.

Pročitajte i ovo Frano Matušić Crna lista Novi paket sankcija obuhvaća i tvrtku koja želi kupiti Fortenovu: "Svi naši dokazi upućuju da je riječ o fiktivnoj transakciji"

Kod prodaje Fortenova Group MidCo B.V. namjera je prije bilo kakvog drugog plaćanja iz prikupljenih sredstava isplatiti najprije Contigent Payment Rights - CPRs Fortenova Group TopCo B.V., koja se u iznosu od oko 78 milijuna eura odnose na tzv. "granični dug" - potraživanja dobavljača koja su dogovorena u nagodbi vjerovnika Agrokora i reinstalirana na Fortenova Group TopCo.

Kroz taj proces Fortenova grupa namjerava maksimizirati vrijednost za sve dionike kompanije, uključujući i sve suvlasnike, bez obzira bili oni sankcionirani ili ne. Suvlasnici, odnosno imatelji depozitarnih potvrda Fortenova grupe, su obaviješteni o započinjanju ovog procesa te su pozvani predložiti eventualna alternativa rješenja, kaže se u priopćenju.

Po završetku predloženog procesa Fortenova grupa više u svojoj kapitalnoj strukturi ne bi trebala imati sankcionirane suvlasnike, naslijeđene iz procesa nagodbe vjerovnika Agrokora. Time bi bila riješena ključna prepreka u osiguravanju povoljne, dugoročne i održive nove kapitalne strukture i bio bi omogućen međunarodni investicijski potencijal kompanije, zaključuje se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene