Rejting u doba pandemije, ilustracija
Rejting u doba pandemije, ilustracija Foto: Getty Images

Agencija Fitch podigla je u srijedu, u najnovijoj izvanrednoj ocjeni, investicijski kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, na "BBB+", uz stabilne izglede, nakon završetka postupka prijema RH u eurozonu.


Naime, redovita revizija rejtinga od strane Fitcha predviđena je za 28. studenoga, ali zbog važnosti potvrde ulaska Hrvatske u europodručje, ocijenili su da je riječ o situaciji sa značajnim materijalnim promjenama i slijedom toga odlučili izvanredno povećati rejting.

Novo povećanje kreditnog rejtinga od strane Fitcha izravna je posljedica konačne odluke Vijeća za ekonomske i finacijske poslove od 12. srpnja o prijemu Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine.

Zdravko Marić VIDEO Pogledajte zašto je ministar Marić nakratko zaustavio presicu: "Da se curica ne naljuti..."

Zdravko Marić Marić nakon dobrih vijesti iz Moody'sa: "Ovo je šlag na torti. To je prvi efekt formalnog članstva u eurozoni"

Fitch smatra da je "usvajanje eura pozitivno za rejting jer će Hrvatskoj osigurati status rezervne valute, smanjiti transakcijske troškove i ograničiti valutni rizik za financije kompanija i kućanstava". Dodatno, ta rejting agencija naglašava da je Hrvatska ispunila sve kriterije konvergencije (kriterije iz Maastrichta) i reforme iz ERM II u najkraćem mogućem roku.

Trenutno po Fitchu sedam članica EU ima niži rejting od hrvatskog, i to Italija, Portugal, Grčka, Cipar, Mađarska, Bugarska, Rumunjska.

Plenković: "Stabilni izgledi za rast"

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na Twitteru objavio da je novo povećanje kreditnog rejtinga izravna posljedica članstva u eurozoni, koja Hrvatskoj donosi veću sigurnost u krizi.

"U najnovijoj ocjeni agencije Fitch investicijski rejting Hrvatske podignut je za još jednu stepenicu, na BBB+, sa stabilnim izgledima za rast! Novo povećanje kreditnog rejtinga izravna je posljedica članstva u eurozoni, koja Hrvatskoj donosi veću sigurnost u krizi", stoji u poruci premijera Plenkovića na Twitteru.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju