Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća investicijska razina

Marić nakon dobrih vijesti iz Moody'sa: "Ovo je šlag na torti. To je prvi efekt formalnog članstva u eurozoni"

Ministar financija Zdravko Marić se u subotu oko podneva oglasio oko dobrih vijesti jedne od najvećih agencije za dodjelu kreditnog rejtinga nakon pozitivne ocjene uvođenja eura.

Jedna od tri najveće agencije za dodjelu kreditnog rejtinga u petak navečer je objavila da će revidirati kreditni rejting Hrvatske te ga povećati za čak dvije razine. O svemu se oglasio ministar financija Zdravko Marić.

"Objava je bila izvan njihove redovne najave i izuzetno je pozitivna. Najavljuju da, u slučaju potvrde 12. srpnja i ulaska u eurozonu - već taj tjedan dižu kreditni rejting za dvije stepenice", pojasnio je Marić i istaknuo da je to jako dobra vijest.

"Dolazi kao svojevrsni šlag na tortu ili točka na I svega onog što smo kao vlada od početka mandata ne samo najavljivali, nego i naveli kao nešto od prioriteta i ciljeva, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga.

S ovom najavom praktički imamo sve tri kreditne rejting agencije u investicijskoj zoni. To je prvi pokazatelj i prvi efekt formalnog članstva u eurozoni", rekao je i dodao da je ovo balansirajući efekt zbog porasta referentnih kamatnih stopa.

Razumljiv mu je i opravdan strah uz zabrinutost građana zbog kratkoročnih negativnih efekata uvođenja eura, prije svega zbog zaokruživanja cijena i efekta na inflaciju.

"Kroz ovaj element se vidi da su koristi kudikamo veće i više. Sad smo i dalje u krizi i potencijalnih prijetnji koje bi mogle imati negativne utjecaje na BDP. Članstvo u eurozoni ima svoje pozitivne efekte", dodaje ministar financija.

"To je potvrda da je naše članstvo u eurozoni više prožeto pozitivnim. I dalje smo u krizi, kao i zbog potencijalnih opasnosti recesije", istaknuo je.

Napomenuo je da uskoro očekuje da analitičari dođu osobno i da sve projekcije prođu zajedno. "Ova objava ima veze s onim što je prethodilo - ECOFIN i Vijeće ministara. Gotovo su identični dojmovi s euro summita. I Plenkoviću su čelnici rekli da ovo nije samo pozitivna vijest za Hrvatsku, već i za eurozonu", rekao je Marić.

"Udarac na socijalno ugrožene"

Kaže da cijeni doprinos analitičara. "Uvijek smo govorili da trebamo učiniti što je u našoj moći da se ublaži inflatorni pritisak. Ovo više udara na socijalno ugrožene. Jednako važno je i osigurati opskrbu hrane i drugih stvari. Ne treba nam da se još bavimo i s gospodarskim aktivnostima, iako radimo i na tome", rekao je Marić.

Osvrnuo se i na cijene goriva. "Svi to osjećamo, slično je i s hranom. U dodatnoj komplikaciji možemo očekivati da će se navike potrošaća mijenjati. Jače udara na socijalno ugrožene", istaknuo je ministar.

U odnosu na 2019. godinu, bolji smo u vrijednostima fiskaliziranih računa, dodao je Marić. "Nažalost, nisu samo energenti, prijevoz i hrana, već su i cijene hotela porasle", kazao je Marić.

Kaže da je dobro da imamo visokokonkurentno tržište trgovačkih lanaca. "Bio je i dobar razgovor s ministricom Vučković. Ne treba nam da jedni u druge upiremo prstom. Smanjiti spekulacije i shvatiti da u izazovnim situacijama uz spekulacije svi gubimo", upozorava Marić.

Što se tiče obveznica, Marić je rekao da kada se prelazi u investicijsku zonu - postoje investitori koji imaju u odredbama ograničenja. "Od odluke Moody'sa mi tih brige više nemamo", kazao je Marić i dodao da, ako bismo danas izdali obveznicu, ona bi nas jedanpostotni bod koštala više.

Osvrnuo se i na povećani studentski limit. "Ništa neću obećavati dok sve nemamo sagledano. Idući tjedan ćemo se vrlo vjerojatno naći. Naša intencija je da, jer se mora mijenjati zakon, idemo jednostavno i pragmatično. Da već ova godina bude obuhvaćena - uz napomenu da se to odnosi i na uzdržane članove", pojasnio je Marić.

"Kombinacija inflacije i recesije nije dobra, ne želim to ni izgovarati. Odgovornost je osigurati kvalitetnu opskrbu, ali i da ne dođe do kompliciranja koja bi imala negativne efekte na kupovnu moć", zaključio je Marić.

Zadovoljan i Plenković

Najavu agencije Moody’s komentirao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći Hrvatskoj u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo", komentirao je premijer.

Po prvi puta u povijesti

Trenutni kreditni rejting Hrvatske, po Moody’s-u, je još od studenog 2020. na razini Ba1, što je jedna razina ispod investicijskog rejtinga, a povećanjem za dvije razine bi rejting po prvi puta dosegnuo investicijsku razinu (Baa2), odnosno najviši rejting od kada je Moody's prvi puta Hrvatskoj dodijelio rejting (1999. godine).

Tim povećanjem bi Hrvatska po prvi puta u povijesti po sve tri agencije (S&P, Fitch i Moody's) imala investicijsku razinu kreditnog rejtinga.

Pročitajte i ovo Mislav Bago, Valentina Baus i Dino Goleš NOVI CROBAROMETAR HDZ nedodirljiv, SDP s povijesno niskom podrškom. No i Vlada gubi potporu, a u zemlji raste pesimizam

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REPOVI I PLANOVI Moody's se oglasio o kreditnom rejtingu Zagrebačkog holdinga: Kakva ga budućnost čeka?

Moody's će do sredine srpnja pratiti da li proces usvajanja pravnih akata koji formaliziraju ulazak Hrvatske u europodručje teče po planu (ključna je odluka ECOFIN-a 12. srpnja), a kada se pravni akti usvoje, Hrvatski kreditni rejting Moody's će podići za čak dvije razine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene