Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLAGAJNE POLITIČKIH STRANAKA

Na čijem računu leže milijuni, a tko broji tek stotine eura? "Iz groba nas vuče za noge"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Damir Krajac/Cropix +0 Peđa Grbin Galerija 1/4 >>
Od svih parlamentarnih stranaka, njih pola predalo je svoja financijska izvješća. Koliko su trošile, koliko zaradile političke stranke, ostali moraju predočiti do četvrtka. Na čijem računu leže milijuni, a tko broji tek stotine eura? Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je blagajne stranki u superizbornoj godini.

Po financijskom planu, HDZ itekako ima razloga za slavlje. Kad se crta podvuče ostali su u debelom plusu.

"Višak je 1,7 milijuna eura u prethodnoj godini. Rezultat racionalnog odgovornog postupanja i netrošenja na stvarima koje nisu nužne", rekao je Krunoslav Katičić, glavni tajnik HDZ-a.

U plusu su već godinama pa na računu sada stoji gotovo 5 milijuna i 400 tisuća eura. Za kampanje, uz donacije, i više nego dovoljno!

SDP je godinu završio s gotovo 180.000 eura u plusu, ali milijunske dugove vuku otprije.

"Moramo rješavati neke stvari koje ja nažalost vučem još od Milana Bandića koji nas, evo i danas je obljetnica smrti, koji nas i iz groba vuče za noge, ali toga smo se tereta napokon riješili", otkrio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjene na frontu FOTO: Ovo je trenutačna situacija u Ukrajini, objavljene najnovije karte

Zato su pred potpisivanjem ugovora za kredit kojim će financirati kampanje. Novac dobivaju iz proračuna, a na njega ne mogu računati Socijaldemokrati. Njihova sredstva ostala su u SDP-U. U plusu su ostali tek 3 800 eura.

"Opcija su donacije, opcija su krediti, moramo sjesti na našem predsjedništvu i donijeti neku odluku, ali svakako nemojmo odbaciti nijednu od opcija", pojasnio je Nikša Vukas, glavni tajnik stranke

Ruke zadovoljno trljaju u Domovinskom pokretu. Ostalo im je, kažu, 300 000 eura. Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta kaže da i nisu bili štedljivi. "Pa ove godine s obzirom da smo radili skup u brodu i puno po terenu, osnivali puno ogranaka, i nismo baš!"

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog Ništa se ne zna "Svi nas odbijaju, dobili su zabranu!" Glasnogovornica Navaljnog otkrila strašne detalje kroz koje prolaze

Za tri izborna ciklusa planiraju potrošiti više milijun eura pa će i njima trebati i donacije, ali i kredit. Izvješća platforme Možemo i MOST-a tek trebaju biti objavljena. MOST će u iduću godinu prenijeti oko 6000 eura.

"Mi vam funkcioniramo skromno i uredno", tvrdi Božo Petrov, predsjednik MOST-a i otkriva imaju li kredita: "Nemamo trenutno, ali ćemo ih imati, ali mislim da će to biti najviše do 200 000 eura."

U velikom plusu je i platforma Možemo. "Otprilike negdje oko 500 000 eura, tu negdje", pojasnio je Tomislav Domes, koordinator financija i dodao: "Otkud? Pa mislim da smo dobro upravljali financijama u zadnjih 5 godina i naprosto nismo trošili sve što imamo."

Malo manje od 60 000 eura u plusu je stranka Centar, HNS oko 25 000, a GLAS... "Negdje oko 70 000 eura. Imamo dovoljno sredstava koja mogu otrpiti kampanju ali sjest ćemo i vidjeti", rekla je Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.

U minusu gotovo 15 000 eura ostala je Hrvatska stranka umirovljenika.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene