Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstveni karton nacije

Evo od čega najčešće umiru Hrvati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnika smo u godini dana posjetili gotovo 30 milijuna puta.

U zdravstvenom kartonu Hrvatske piše kako se najviše žalimo na bolesti dišnog sustava, a bolesti srca i krvnih žila odnose svaki drugi život.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Slika nije dostupna Hodanjem do zdravlja

Karton gospođe Katice rijetko se traži. Liječniku ide samo kad mora. Problemi s tlakom priviknuli su je na laganiji stil života. 'Ne se pretrpavati, ne previše jesti, to mi je zbog tlaka najviše, treba se paziti', rekla je Katica Pavlinić. Povišeni krvni tlak put je do bolesti srca i krvnih žila. U zdravstvenom kartonu Hrvatske od njih umire najviše ljudi, svaki drugi.

'Tko bi uz normalnu ishranu koja je jako bitna, radio vježbice barem dvaput tjedno, to bi se smanjilo. Svi jure za novcima i ne posvete se sebi', rekao je dr.med. Vladimir Hoić, specijalist medicine rada. Masnoće u krvi i prekomjerna tjelesna težina ostali su rizici najvećeg zdravstvenog neprijatelja. 2010. od kardiovaskularnih bolesti umrlo je više od 25 tisuća osoba.

>> Čak 30.000 Hrvata boluje od rijetkih bolesti

'Ne pretjerujem u jelu, ne pijem kavu, nikakav alkohol, dosta pješačim, imam psića, šetam se. Mislim da je to dosta dobro', rekla je Marija Bušljeta Baričević. Drugi ubojica je - rak. Od njega je umrlo gotovo 14 tisuća ljudi. 'Preventiva je najbezbolnija, a može dati najbolje rezultate. Kroz tu preventivu razgovor s liječnicima bi podigao našu odgovornost u stilu života', rekao je Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata. Najviše se žalimo na probleme dišnog sustava. A 2010., slično kao i proteklih godina, liječniku smo išli gotovo 30 milijuna puta.

Zdravstveni karton još pokazuje da više od 100 tisuća osoba aktivno živi sa šećernom bolesti. A broj stalno raste. Ako još niste donijeli novogodišnju odluku, sad je vrijeme. Odlučite postati - zdraviji!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene