Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dijagnozu čekaju i po 10 godina

Čak 30.000 Hrvata boluje od rijetkih bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 30 tisuća ljudi u Hrvatskoj boluje od neke rijetke bolesti. Promijene po nekoliko dijagnoza, a na pravu čekaju i desetljećima.

Čekanje na dijagnozu nije jedini problem, za većinu od 7.000 rijetkih bolesti, lijek ne postoji, malo je informacija, kao i znanstvenog znanja. Na drugoj Nacionalnoj konferenciji o rijetkim bolestima, udruge, bolesnici i stručnjaci, na sve to upozorili su javnost, ali i državu.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Ni nakon pet promijenjenih dijagnoza, Majin karton nije konačan. Posljednje četiri godine liječi se od spinocerebralne bolesti - oštećenja mozga i leđne moždine. Put otkrivanja dug je dva desetljeća. Dvadeset godina pretraga i mijenjanja liječnika. Maja danas ima posao, izlazi i uživa u životu. No na početku bolesti - šok.

'Nisam se mogla s tim pomiriti, dosta dugo nisam. Ipak treba živjeti s tim pogotovo kad znate da će vas to pratiti cijeli život', rekla nam je Maja.

Upravo je postavljanje dijagnoze najveći problem s kojim se bolesnici susreću. 'Neki bolesnici desetak godina lutaju od specijaliste do specijaliste i onda nalete na nekoga tko se bavi tom bolešću i onda im postavi dijagnozu', ističe Mirando Mrsić, član Upravnog odbora EURORDIS-a. 40 posto njih dobije pogrešnu dijagnozu, pogrešne lijekove, pogrešne savjete.

Više o rijetkim bolestima i svjedočanstva onih koji se moraju nositi s njima svakodnevno, pogledajte u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene