Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL
Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Neke od najvećih hrvatskih tvrtki upitali smo hoće li ove godine radnicima isplatiti veće božićnice.


Čak 74 posto poslodavaca ove će godine svojim radnicima isplatiti veću božićnicu nego lani. Pokazalo je to istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca provedeno na 200 hrvatskih tvrtki.

Vezani članci Skuplji plin: Ilustracija - 6 Cijena plina u idućoj godini mogla bi drastično porasti, ali državni tajnik uvjerava - velikog poskupljenja neće biti Ilustracija - 5 Vlada ponovno intervenirala: Pogledajte nove cijene goriva na benzinskim pumpama

Tragom istraživanja, upitali smo neke od najvećih hrvatskih privatnih tvrtki hoće li i kako ove godine uljepšati blagdane svojim radnicima.

Radnicima Atlantic grupe do 6700 kuna

Zaposlenici Atlantic grupe tako će ove godine, uz uobičajenu božićnicu od 1500 kuna i dar za djecu do 15 godina u iznosu od 600 kuna, dobiti „posebnu nagradu za odličan poslovni rezultat“ u iznosu od 4600 kuna. Tako će zaposleniku Atlantic grupe s jednim djetetom u prosincu na račun sjesti dodatnih 6700 kuna.

"Namjeravamo iskoristiti mogućnost koja se otvara povećanjem ukupnog neoporezivog iznosa kao dijela porezne reforme, i to do maksimalno predviđenih 7500 kuna", kažu u Atlantic grupi.  

Kraš će pak dosadašnju božićnicu od 1500 kuna zamijeniti s neto iznosom od 3000 kuna.

Telekomi HT i A1 još nisu donijeli odluku o iznosu božićnice. HT pozdravlja odluku vlade kojom se otvara mogućnost za dodatna neoporeziva davanja zaposlenicima. Odluku o iznosu ovogodišnje božićnice još nisu donijeli,  dok su dosad, sukladno kolektivnom ugovoru, svake godine zaposlenicima isplaćivali regres u iznosu od 1250 kuna, božićnicu u istom iznosu te prigodni dar za djecu zaposlenika do 15 godina u iznosu od 600 kuna, odnosno 3000 kuna bruto za djecu posebnih kategorija (iz obitelji s četvero i više djece te samohranih roditelja). Zaposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju isplaćuje se pak bruto iznos od 3000 kn, neovisno o starosti djeteta.

A1 će odluku o iznosu božićnice donijeti sredinom prosinca. Napominju da je iznos poslovna tajna, ali je „veći od iznosa prosječne božićnice u Hrvatskoj“.

Odluku o iznosu božićnice nisu još donijeli ni u Privrednoj banci, ali napominju da će ona svakako biti isplaćena. 

Turistička tvrtka Plava laguna radnicima će isplatiti božićnicu u iznosu od 2500 plus 500 kn za one koji odrade godišnji fond sati.

„Božićnica se proporcionalno isplaćuje i onima koji nisu odradili godišnji fond sati (sezonski radnici) sukladno odrađenim satima, proporcionalno od 2500 kn (kao i do sada)“, poručuju iz tvrtke.

Tvrtka Algebra najavljuje 10 do 15 posto veće božićnice od lanjskog iznosa, a Dario Marenić, osnivač tvrtke Elda, najavljuje da će radnike nagraditi „uglavnom do maksimalnog iznosa od 7500 kuna“.

U INA-i kažu kako će iskoristiti mjeru Vlade, no sam modalitet kroz koji će se radnicima omogućiti dostupni neoporezivi iznos u ovom trenutku ne možemo još potvrditi.

"U ovom trenutku možemo potvrditi kako će INA i ostala društva INA Grupe ovu mjeru svakako koristiti prilikom nagrađivanja svojih zaposlenika, no sam modalitet kroz koji će se radnicima omogućiti dostupni neoporezivi iznos u ovom trenutku ne možemo još potvrditi", poručuju iz INA-e te dodaju kako su lani zaposlenicima isplatili  božićnicu od  1.000 kn neto te dar djeci u visini od 600 kn neto po djetetu.

Iz tvrtke dm- drogerie markt poručuju kako svojim djelatnicima godišnje isplaćuju dvije stimulacije u iznosu mjesečne bruto plaće.
 

Radnicima Agrokora 1500 kuna

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško nedavno je pak objavio kako je za zaposlenike Agrokora u Hrvatskoj dogovoreno 50 posto veća božićnica u iznosu od 1500 kuna plus dar za djecu u iznosu od 600 kuna za svako dijete.

Kaufland je pak odlučio povisiti božićnicu za 50%, što znači da će njihovi zaposlenici ove godine dobiti 1.500 kuna. Napominju kako će uz plaću za studeni biti isplaćena i 
nagrada od 200kn za svako dijete do 15 godina koje je prijavljeno na poreznoj kartici.

Lidl Hrvatska je za 2018. godinu, prije odluke Vlade Republike Hrvatske o povećanju osnovice neoporezivog dijela plaće do 7500 kn, isplanirao ukupna dodatna davanja za svoje zaposlenike višestruko iznad dosadašnjeg minimalnog iznosa neoporezivog dijela koji je iznosio 2500 kuna. Ova davanja zaposlenicima Lidla su se isplatila kroz regres od 4000 kuna bruto, prigodne darove djeci zaposlenika (za sv. Nikolu, povodom rođenja djeteta, prvi dan škole), nagrade, božićnu večeru i ostalo tijekom cijele poslovne godine. A što se tiče božićnice, ona će ove godine biti uvećana te će iznositi ukupno 2.000 kuna neto za sve zaposlenike.

Upite smo poslali i ostalim trgovačkim lancima i većim tvrtkama u Hrvatskoj te ćemo njihove odgovore objaviti po primitku.  

Prema istraživanju HUP-a 26 posto tvrtki kazalo je da neće povećati ovogodišnje božićnice jer su ranije isplanirali budžete za tekuću godinu.

Podsjetimo, Vlada je uredbom omogućila poslodavcima da od 1. prosinca radnicima isplate "13. plaću". Dosad se oporezivao iznos veći od 2500 kuna, dok će se sada neoporezive biti božićnice, regresi i nagrade do 7500 kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju