Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak bez rezultata

Eurozona ulazi u recesiju, Euro će braniti svim snagama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eurozona ulazi u recesiju. Procjena je to Instituta za međunarodne financije. Sastanak čelnika Njemačke, Italije i Francuske u Strassburgu nije donio bitan pomak.

Taj mini samit triju najvećih gospodarstava eurozone  tek je potvrdio nastavak napetosti između Pariza i Berlina. Kancelarka Merkel i predsjednik Sarkozy i dalje nisu suglasni oko uloge europske središnje banke u dužničkoj krizi.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda EP-a - 3 Rezultati Eurobarometra Što Hrvate najviše brine i postoje li nada u bolje sutra? "To je jedan miks osjećaja"

Nitko pa čak ni Nikola Sarkozy njemačku kancelarku ne može uvjeriti na popuštanje. Njemačka je zacementirala svoj stav. Ne želi da Europska središnja banka više štiti države s teškoćama. Merkel je jednako odlučna kad su u pitanju euroobveznice. Protivi se njihovu uvođenju.

Ne vjeruje u taj zajednički vrijednosni papir koji bi prema prijedlogu Bruxelles trebao stabilizirati monetarnu uniju te po uzoru na Ameriku stvoriti veliko tržište obveznica. Berlin želi da zemlje s teškoćama postanu odgovorne i proračunski disciplinirane.

'Euro ćemo braniti svim snagama'

'Euro treba zaštititi. Euro je politički projekt i branit ćemo ga svim snagama. I to neće biti lako jer je izgubljeno puno povjerenja. Vratiti povjerenje ljudi u našim zemljama najvažniji je preduvjet. Ali i vratiti povjerenje između nas', kaže Merkel.

Sarkozy tek kaže da će zajedno s Merkel uskoro izraditi prijedloge izmjene europskih ugovora ne bi li se upravljanje eurozonom poboljšalo. Sve to, kancelarkin je uvjet , neće se odnositi na europsku središnju banku.

Talijanski premijer - tehnokrat Monti odlučan je smanjiti gotovo dvije milijarde eura težak talijanski dug. Portugalu je srušen kreditni rejting. Tamo je štrajk. Ne rade bolnice, škole, komunalne službe. Avioni su prizemljeni, javni prijevoz je stao.

Prosvjedi i ulični nemiri u Grčkoj su svakodnevica. Na valu radničkih prosvjeda sve glasnija postaje tamošnja komunistička partija. Medijski je preuzela ulogu glasnogovornika, kako kažu, potlačenih u Grčkoj, ali i šire. U svom najnovijem proglasu rat u Libiji te intervenciju u Siriji nazivaju imperijalističkim akcijama koje su prešle svaku granicu zapadne hipokrizije i cinizma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene