Europska komisija pozabavit će se spornim paketićima koje je u privatni vrtić donijelo Ministarstvo za demografiju. Iz komisije poručuju kako su upoznati sa slučajem te su se javili nadležnim institucijama za objašnjenje. No, iz Ministarstva tvrde kako ih nisu kontaktirali, već su Europsku komisiju, kažu, sami pozvali u nadzor.

Galerija


Da dobiju novac kojim će pomoći najsiromašnijima - humanitarne organizacije moraju se držati točnih kriterija. Kako se prijaviti za sredstva iz europskog Fonda za najpotrebitije, objašnjavali su im danas iz Ministarstva za demografiju.

Vezani članci Nova pravila za škole i vrtiće - 2 "Je li škola obvezna ili nije, ne znamo što da mislimo više!" Nove mjere ponovno zbunile roditelje, a ravnateljima zadale muke Nastavak priče oko paketića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stručnjakinja o podjeli paketića: Nejasno je o kakvim se paketima radi i po kojem je kriteriju odabran vrtić

No drži li se i samo Ministarstvo kriterija? Prošli tjedan u privatnom vrtiću Blažena Hozana donijeli su paketiće s oznakama tog Fonda. Iz Ministarstva poručuju kako ništa nije bilo sporno.

''To je novac za tehničku pomoć, koji je namijenjen za tehničku pomoć, ali o tome smo vam već sve ranije rekli'', kazala je Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva za demografiju.

Tehnička pomoć znači da paketići nisu ni bili namijenjeni najpotrebitijima, kažu u Ministarstvu, već su služili za promociju Fonda. Ravnateljica vrtića Novoj TV je izjavila da će te paketiće predati potrebitima u kvartu.

Na pitanje zna li se gdje su na kraju paketići završili, zato što se govorilo da će se podijeliti siromašnim obiteljima, Pletikosa je rekla: ''Pa...sad, na kraju ćemo... Mislim to su sve stvari koje smo Vam već rekli.''

S cijelom situacijom pozabavit će se i Europska komisija, iz koje su odgovorili na naš upit. "Svjesni smo medijskih navoda i bavimo se ovim pitanjem. Komisija je tražila nadležne nacionalne vlasti za objašnjenje oko navodnih nepravilnosti. Prioriteti korištenja Europskih fondova su zadani na europskoj razini, no implementacija i nadzor financiranja programa su odgovornost države članice'', odgovor je iz Europske komisije kojeg je potpisala Christian Wigand.

O ovom konkretnom slučaju ministrica fondova Europske unije Gabrijela Žalac kaže da ništa ne zna. Da ih Europska komisija nije kontaktirala, poručuju i iz Ministarstva za demografiju. Pa su ih sami pozvali.

''Mi inzistiramo na kontroli iz EU i sami smo prijavili zapravo tražimo i javno ćemo objaviti sve'', kaže Pletikosa.

Iz Ministarstva financija, u čijoj je nadležnosti Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara, na upit Nove TV odgovorili su da nisu zaprimili upit Europske komisije, ali su poduzeli aktivnosti u cilju utvrđivanja nepravilnosti. Jesu li ih utvrdili - ne otkrivaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr