Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, gostovala je u Dnevniku Nove TV.

Galerija Ministrica Nada Murganić gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Ministrica Nada Murganić gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Zašto ste pakete na kojima piše da su iz EU fonda za najpotrebitije odnijeli djeci u privatni vrtić?

Vezani članci Nada Murganić (Foto: Duško Jaramaz/Pixsell) Ima li kraja aferama Centra za socijalnu skrb u Zadru? Nižu skandal za skandalom već 9 godina, učinkovitost nikakva Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković podržava ministricu Murganić: "Ma kakva ostavka, još su mi smješniji sad nego zadnji put"

Prije svega se želim zahvaliti vama što ste mi omogućili da ipak dam objašnjenje i radi javnosti, ali prije svega radi djece i njihovih roditelja iz tog vrtića, kojima je jedan lijepi blagdan svetog Nikole, kojemu se svi raduju, bio ipak pokvaren. Bila je jedna dobra namjera. Otišli smo u jednu javnu ustanovu na poziv obilježavanja svetog Nikole.

Ali je to privatan vrtić? 

Zašto ne i on? U nekoliko navrata smo u ovom 12. mjesecu, mjesecu darivanja, namjeravali posjetiti i vrtiće, pojedine ustanove, ili osnovne škole s ciljem da sredstva koja imam, ponavljam i naglašavam, iz tehničke pomoći. To su sredstva koja su namijenjena informiranju o sredstvima Europske unije, s ciljem da budu prepoznatljivi, da javnost i građani znaju da postoje sredstva Europske unije i da se vidi da oni donose dobrobit građanima Hrvatske. To su sredstva koja su namijenjena informiranju o sredstvima Europske unije s ciljem da budu prepoznatljivi. Ona nisu uzeta iz ove mase novca koja je namijenjena u raspodjelu humanitarne pomoći za prehranu, niti mi možemo to dirati jer su to sredstva koja se dijele isključivo preko natječaja. Ovo je tehnička pomoć. 50 tisuća kuna koju smo mi htjeli s ovim naljepnicama i sa ovakvim sitnicama koja su namijenjena za potrebe djece predškolske dobi, kada idemo u škole onda su to lektire, s ovim naljepnicama smo se odlučili za takav način promoviranja europskih fondova. Neka ministarstva rade to drugačije. Ovakovi blokovi su iz jednog sasvim drugog fonda. Zaista želim da javnost zna da je ovo, po našem mišljenju, ipak promidžba i informiranje na nama prikladniji način, s obzirom na djelatnost kojom se mi kao Ministarstvo za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade bavimo. Dakle, ako dođemo u školu ili vrtić, a red je da donesemo neki mali poklon, onda je to prikladnije nego da smo možda na ulici dijelili nekakve blokiće, mandarine ili nešto slično. To je naša odluka. 

Na pozivu Ministarstva piše kako idete u privatni vrtić darivati djecu iz vrtića, a tek nakon svega ste rekli kako paketi idu siromašnim obiteljima u kvartu. Ne mislite da je to malo loše komunicirano?

Puno toga je u šumovima komunikacije ispalo loše i zbog toga se zahvaljujem na mogućnosti da to razjasnimo. Djeca su imala priređene paketiće za svetog Nikolu koje su im priredile tete u vrtiću i sufinanciralo se iz sredstava njihovih roditelja. Ovo smo donijeli s ciljem da časna to podijeli onako kako ona procjenjuje, s time da niti smo željeli mi, niti u javnosti, da se ističu djeca kojoj možda roditelji mogu kupiti ovakvu igračkicu ili bojanku ili bojice ili ne. Časne će to podijeliti ili djeci u vrtiću ili djeci iz kvarta koja dolaze u vrtić u dnevni boravak. 

Da možete nešto promijeniti, biste li poziv sastavili drugačije. Priznajete li da je poziv krivo komuniciran?

Poziv je proslijeđen da darujemo, da dolazimo na svetog Nikolu s našim paketićima kojima želimo darovati djecu u vrtiću ili djecu koja dolaze u vrtić na igraonice ili na dnevne boravke.

Je li dodatnu pomutnju unijela vaša državna tajnica koja je doslovce izbjegla naše kamere i nije htjela odgovoriti?

Bilo mi je bolno, moram to iskreno reći, zato sam i reagirano, jer je rečeno u vašem prilogu da sam izašla na stražnji ulaz i da nisam htjela odgovoriti na upite. Pred novinarima sam stajala i valjda 10 minuta odgovarala na sve upite. Nijedan upit ovog tipa nije bio usmjeren meni.

Postoje dva izlaza. Vi ste izašli na onaj drugi, ne na onaj na koji ste ušli. 

I prošla sam pored vaše novinarke i pozdravila ju.

Odgovorite mi na pitanje zašto vaša državna tajnica tada nije to iskomunicirala? 

Sad sam to i vidjela da je ona prošla pored novinara. Ona mi je rekla da je bio upit da li tu ima siromašne djece i koja su siromašna djeca i da je ona rekla da ćemo odgovoriti na upit i otišla pitati časnu o kojoj se to djeci radi. Časna je prišla i odgovorila. 

Bojite li se kontrole Europske unije?

Vrlo rado bih da dođe kontrola, jer su ovo izuzetno namjenski namjenski utrošena sredstva iz tehničke pomoći za informiranje i prepoznatljivost fondova Europske unije. Ovakve dvije kutije dolaze u pojedine ustanove u vrijednosti od dvije tisuće kuna. Zar je to problem, da smo stavili poklone od dvije tisuće kuna?

Zašto ste odabrali taj privatni vrtić?

Zato što smo dobili poziv da dođemo na obilježavanje svetog Nikole. Ići ćemo i u još nekoliko vrtića i škola i bili smo u nekim ustanovama...

Nije bio razlog zato što su djeca nekih vaših kolega išla u taj vrtić?

Gledajte, naše Ministarstvo ima 300 zaposlenih i moguće je da još ima tamo roditelja djece koja su išla u taj ili bilo koji vrtić. Mislim da je to zaista prozirno ako se to povezuje s time. To znači da je netko od naših, kada smo u utorak bili u dječjem domu u Nazorovoj, tko je to radio kada smo bili u Kistanju u osnovnoj školi. Imamo u planu otići u jednu malu školu u Dalmatinskoj zagori iza Solina gdje ćemo darivati školske knjige i lektiru. Mislimo i izuzetno smo ponosni na izbor i način koji smo mi izabrali za promidžbu ovih hvale vrijednih fondova. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju