Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EPPO

U izvješću Europskog tužitelja Hrvatska uvjerljivo prva: Vode se desetci istraga

Laura Kövesi
Laura Kövesi Foto: Afp
Hrvatska je uvjerljivo na vrhu EPPO-ova izvješća o broju podnesenih kaznenih prijava.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je svoje novo godišnje izviješće, a prema njemu Hrvatska je i dalje na vrhu zemalja s najviše prijava tom tijelu.

Središnji ured EPPO-a tijekom prošle godine zaprimio je 2194 prijave građana. Njih 1770 odbačeno je jer su izvan EPPO-ove nadležnosti. 300 prijava podneseno je lokalnim EPPO-ovim uredima, no i one su odbačene zbog neutemeljenosti jer se nisu odnosile na kaznena djela pod nadležnošću europskog tužitelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija: Thinkstock Istraga Razotkriven muškarac koji je godinama prodavao otrov te je kriv za smrt više od 130 ljudi: "On je zlo"

Najveći broj prijava u 2023. godini podnijeli su građani Hrvatske, njih 433. Potom slijede Belgijci s 221 prijavom, Nijemci sa 199, Bugari sa 179 i Rumunji sa 156. Dodatnih 279 prijava stiglo je iz država koje nisu članice Europske unije.

EPPO je imao puno ruke posla i s oduzimanjem nezakonito stečene imovine, a Hrvatska je jedna od 19 zemalja u kojima je europski javni tužitelj morao reagirati po tom pitanju. Osim u Hrvatskoj, u 475 slučajeva EPPO je oduzimao bespravno stečenu imovinu u Austriji, Belgiji, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Litvi, Latviji, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj.

Pročitajte i ovo Novi stari tramvaj na zagrebačkim ulicama ZET objavio Dio tramvajskog prometa u zastoju: Ovo su linije koje su preusmjerene

1,51 milijarda eura stečene imovine na nezakoniti način je zamrznuto, stoji u izvješću EPPO-a.

"U istragama smo se susreli s ozbiljnim skupinama organiziranog kriminala koje čine prijevare s PDV-om, novcem stečenim iz svojih drugih kriminalnih aktivnosti. Vidimo iste specijalizirane grupe kako peru novac od prijevare s PDV-om i drugih kriminalnih aktivnosti tih skupina. Naša bi strategija trebala biti osakatiti financijski kapacitet ozbiljnih organiziranih kriminalnih skupina", izjavila je Laura Kövesi, Glavna europska tužiteljica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom

Laura Kövesi Izvješće EPPO-a o Hrvatskoj Foto: EPPO

U Hrvatskoj je zabilježeno 36 istraga mogućih prijevara koje uključuju EU fondove u vrijednosti od 69 milijuna eura. Najviše ih je povezano s programima regionalnog razvoja, njih 26, dok je 13 postupaka pokrenuto zbog moguće štete poljoprivrednom fondu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene