Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Složeni kriminalni ekosustav

Velika akcija EPPO-a, palo 14 osoba! Uhićenja i u Hrvatskoj zbog porezne prijevare teške 195 milijuna eura

Velika akcija EPPO-a
Velika akcija EPPO-a Foto: EPPO
U srijedu je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Münchenu i Kölnu (Njemačka) pokrenuo postupak protiv osumnjičene kriminalne organizacije za koju se vjeruje da je orkestrirala veliku prijevaru PDV-a u iznosu od 195 milijuna eura prodajom pametnih telefona, malih elektronički uređaji i zaštitne maske za lice.

Tijekom transnacionalne akcije pod vodstvom EPPO-a u srijedu, u okviru istražnog klastera Midas, provedeno je više od 180 pretraga i uhićeno je 14 osoba u 17 zemalja (Albanija, Austrija, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Njemačka, Mađarska, Italija, Malta , Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Švedska i UK). Više od 680 poreznih i policijskih istražitelja poduprlo je istražne radnje.

Tijekom pretresa policija je zaplijenila velike količine pametnih telefona u vrijednosti većoj od 15,3 milijuna eura, kao i jahtu u vrijednosti od 3 milijuna eura te 1,2 milijuna eura u gotovini i kriptovaluti. Zaplijenjeno je nekoliko automobila, uključujući Rolls-Royce, BMW i Range Rover. Nakit, luksuzni satovi i 2,5 kg zlata također su pronađeni u domovima osumnjičenih.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno"

Radi se o navodnoj vrtuljnoj prijevari s PDV-om – složenoj kriminalnoj shemi koja iskorištava pravila EU-a o prekograničnim transakcijama između njezinih država članica, jer su one izuzete od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Složeni kriminalni ekosustav

Istraga je otkrila da su osumnjičeni organizatori prijevare s PDV-om stvorili složen kriminalni ekosustav koji im je omogućio da prevare do 195 milijuna eura kroz nekoliko kriminalnih shema.

Navodno je od 2017. godine jedna njemačka tvrtka vodila različite sheme prijevare PDV-a koje uključuju trgovinu malom elektroničkom robom, uključujući pametne telefone. Doznaje se da su osumnjičenici koristili lažne lance nestalih trgovaca, koji bi nestali bez izvršenja poreznih obveza.

Pročitajte i ovo Vjekoslava Bach nagodila se s USKOK-om Nije jedina Poznata voditeljica sve priznala i nagodila se s USKOK-om: Pogledajte koju je kaznu dobila

Vjeruje se da su 2020. isti organizatori ovih shema prijevare s PDV-om ušli na tržište zaštitnih maski za lice. Tijekom pandemije Covid-19 zaštitne maske za lice bile su vrlo tražene; smatra se da ih je tvrtka kojom upravljaju osumnjičenici kupila od nestalog trgovca i kanalizirala kroz nekoliko tampon tvrtki kako bi prikrila njihovo konačno odredište. Na papiru, njihova je tvrtka bila sa sjedištem u Hong Kongu, ali su maske za lice zapravo bile u skladištu u Njemačkoj i tamo su ostale sve dok ih njemačko savezno ministarstvo zdravstva nije kupilo od tvrtke koja se navodno nalazi u Hong Kongu. Prema istrazi, niti tvrtka na početku opskrbnog lanca, niti tvrtka sa sjedištem u Hong Kongu, ministarstvu nisu vratile PDV koji su primile prodajom zaštitnih maski.

Pročitajte i ovo Broj poginulih u Gazi premašio 30.000 ljudi Pet mjeseci sukoba Pakao na zemlji se nastavlja: Brojka poginulih u Gazi premašila 30.000

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

U konačnici, vjeruje se da je osumnjičena kriminalna organizacija koja stoji iza identificiranih shema prijevare u vezi s PDV-om stvorila slojeve lažnih tvrtki, slamnih ljudi, fiktivnih identiteta i tajne komunikacije kako bi prikrili svoje kriminalne aktivnosti.

Izvanredna i dugogodišnja suradnja

Ono što je Midas uopće učinilo mogućim jedinstvena je sposobnost EPPO-a da grupira istrage na transnacionalnoj razini, u kombinaciji s neviđenom brzinom u prekograničnom prikupljanju dokaza prema odredbama članaka 31. i 32. Uredbe o EPPO-u.

Dvije i pol godine identificiranja i povezivanja naizgled pojedinačnih kaznenih djela, kao i više od 200 zahtjeva za pomoćnim mjerama (članak 31.) koje je izdalo i na koje je odgovorilo 14 delegiranih europskih tužitelja u 12 država članica radeći kao tim, omogućilo je današnju akciju. Operativni model EPPO-a kao jedinstvenog ureda omogućuje otkrivanje prekograničnih kriminalnih mreža, ali i pribavljanje dokaza puno brže i na daleko sveobuhvatniji način nego u uobičajenim modalitetima pravosudne suradnje.

Osobito je složeno identificirati posredničku tvrtku koja je u središtu sheme prijevare s PDV-om koja krši brojne zemlje i zakone. Zahvaljujući zajedničkim naporima EPPO-a, europskih partnera i nacionalnih vlasti, mogli su se otkriti različiti slojevi lažnih tvrtki, lažnih ljudi, fiktivnih identiteta i tajne komunikacije, a mogla bi se otkriti osumnjičena kriminalna organizacija za koju se smatra da stoji iza brojnih shema prijevare u vezi s PDV-om identificiran.

Uhićenja su rezultat posebnih istražnih mjera koje su provele brojne njemačke porezne istražne službe u Berlinu, Bielefeldu, Cottbusu, Münsteru i Nürnbergu. Ovaj opsežni pothvat također je računao na potporu Eurojusta i Europola, te nekoliko nacionalnih agencija za provođenje zakona. U Njemačkoj su to uključivali sjedište policije (Polizeipräsidium) iz Nordhessena i Brandenburga, kao i državne urede kriminalističke policije (Landeskriminalamt) iz Brandenburga i Berlina.

EPPO je neovisni ured javnog tužiteljstva Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i donošenje presuda protiv financijskih interesa EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene