Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prof. Brkić o izlasku iz procedure prekomjernog deficita

"Situacija je i dalje potencijalno opasna": Zašto građanima Hrvatske nakon odluke Vijeća EU neće biti bolje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska od danas više nije u proceduri prekomjernog deficita gdje ju je EU smjestila 2014. godine. O tome što će to konkretno značiti za zemlju i njezine građane Dnevnik.hr pitao je ekonomskog analitičara i profesora na Fakultetu političkih znanosti Luku Brkića.

Vijeće EU-a potvrdilo je u petak na sastanku u Luxembourgu izlazak Hrvatske iz postupka prekomjernog deficita (EDP). Hrvatska je u postupku bila od siječnja 2014. godine, a u tom periodu uspjela je zadovoljiti kriterije Europske komisije i smanjiti proračunski deficit na 0,8 posto BDP-a te javni dug, koji je lani pao prvi put nakon osam godina na 84,2 posto BDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekonomska analiza Sankcije Rusiji pogodit će i Hrvatsku: "Na interesima se ne rade kompromisi" Helikopter i novac Za i protiv Ekonomski stručnjak o helikopterskom novcu: ''Treba vrlo precizno i strogo dozirati da se ne bismo predozirali i imali kontraefekt''

Što konkretno za građane i zemlju znači izlazak iz procedure prekomjernog deficita osim što će se vladajući moći pohvaliti da su uspjeli u tome?

Neće značiti ništa puno ni konkretno poput nešto nižih kamatnih stopa ili direktne percepcije Hrvatske. To nije moguće očekivati i to se neće dogoditi, kao što i kad smo bili u proceduri nismo imali nekakve baš posebno velike sankcije. To je više mjerenje prolaznog vremena u utrci konsolidacije javnih financija, a posebno je važno kod ozbiljnijega razmišljanja o ulasku u Eurozonu, o čemu se u Hrvatskoj sve više govori. Dobro je imati deficit pod kontrolom, da ne prelazi granice koje je teško konsolidirati i zadovoljava jedan od kriterija za ulazak u Eurozonu. Izlazak iz prekomjernog deficita jedan je mali kamenčić u mozaiku financijske konsolidacije koji govori da se s problemima deficita i javnog duga politika ozbiljnije pozabavila i da je uspjela u tome što je uspjela. Trebala bi ipak šira rasprava za to kako smo se našli u deficitu i kako smo iz njega izašli.

Uspjelo nam je to zahvaljujući i ubrzanom rastu BDP-a koji se ipak usporava. Bi li se stvari opet mogle zakomplicirati ako se tako nastavi?

Problem je u tome što smo za ove rezultate i pojačane stope rasta najmanje zaslužni mi, odnosno inovacije i ukupne javne politike u Hrvatskoj. To je više rezultat sreće i stjecaja okolnosti: jako dobra turistička sezona, konkurencija je imala probleme pa se to prelilo k nama, cijene energenata bile su na povijesno niskim razinama, imali smo povoljnije povlačenje sredstava iz EU fondova, visoka međunarodna likvidnost i niske kamatne stope. Dobro je da u tim uvjetima počinjete raditi ono što morate raditi kako biste u srednjem i dugom roku osigurali primjerene stope ekonomskog rasta koje bi ipak morale biti više od ovih i koje bi morale biti osigurane. Mi to ne činimo, ne vodimo strukturne reforme i zbog toga je fragilnost ovakvih stopa rasta i njihove održivosti izuzetno visoka. U malo nepovoljnijem vanjskom okruženju, u uvjetima recesije i naših vanjskotrgovinskih partnera to bi se automatizmom prelilo k nama.


Znači, situacija je i dalje potencijalno opasna?


Apsolutno. To jesu neki prvi pozitivni znakovi do kojih je došlo stjecajem okolnosti i to bi sada trebalo koristiti. Kada imate i rastete, trebalo bi štedjeti i to bi trebalo stalno ponavljati. No, kreatorima politike u Hrvatskoj to očito nije prva točka na dnevnom redu.

Vidite li naznake reformi kod Vlade Andreja Plenkovića?


Ona se bavila sama sa sobom, a nismo vidjeli ništa osim proklamiranih ciljeva u okviru platforme suradnje HDZ-a i HNS-a; od stabilizacije, rasta, demografske obnove, to je jedan popis želja koji nema nikakvu operativnu političku snagu. Problem je što se još uvijek ne bavimo fundamentalnim problemima ove zemlje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene