U Hrvatskoj, točnije u okolici Splita boravi jedan poseban turist - ekološki aktivist koji triciklom putuje svijetom. Iza njega su već 34 tisuće kilometara. Uz predavanja koja drži školskoj djeci, u svakom mjestu gdje se zaustavi zasadi po jedno stablo. U Lijepoj Našoj dosad ih je posadio 15.

Galerija


Ovaj engleski vatrogasac već je 13 godina na putu. Cilj mu je širiti svijest o alarmantnoj situaciji onečišćenog okoliša. Vozeći tricikl u ležećem položaju, u društvu mješanca Starkyja, prešao je već 34 tisuće kilometara. Na svom kanalu na Youtubeu zabilježio je hrpe smeća na zagrebačkim ulicama. Nisu mu promakli ni mini deponiji na Jadranu.

Vezani članci Australija se bori s najezdom miševa VIDEO Prizori iz noćnih mora. Australija se bori s najezdom miševa: "S prozora skaču na krevete i grizu ljude dok spavaju" Surfer, ilustracija Strašna tragedija u Australiji: Surfer umro nakon napada morskog psa, policija zatvorila plaže

"Hrvatska ima jednu od najljepših obala, no primijetio sam razliku između sjevernog i južnog dijela Hrvatske. Mnogo više plastičnog otpada pronalazim što idem južnije", kaže Martin Hutchinson. Edukaciju smatra ključnom za promjenu, pa je u 36 zemalja održao više od 700 predavanja u školama.

"Moj je savjet djeci ili mladoj generaciji da ne prate ili krive starije, već da postanu primjeri. Oni mogu biti promjena ako to žele. I moraju biti zbog budućnosti", ističe Martin. Simbolično, u svakom mjestu gdje se zaustavi posadi po jedno stablo. Ovaj put maslinu.

"Posadili smo 15 stabala u Hrvatskoj jer i mi možemo napraviti nešto. Znanstvenici su zaključili da i sama sadnja stabala može napraviti veliku razliku", napominje. Na putu su mu domaćini uglavnom kolege vatrogasci.

"Svaka mu čast, stvarno je lipo da netko ima toliku volju, da promovira, da budi svijest ljudima u pošumljavanju pogotovo ovih požarnih područja koja su nastradala prijašnjih godina", kaže Frane Marčić iz DVD-a Dalmacija Dugi Rat.

"Interesantna akcija, valjda će mu biti dobar put, uspješna po svim zemljama koje obilazi", nada se Nikica Matuli iz DVD-a Dalmacija Dugi Rat. Konačni cilj ovog ekologa je Australija. U društvu svog suputnika tamo planira stići do 2030. godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr