Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom u području kontrole, nabavke i držanja oružja, potrebne su izmjene Zakona o oružju koje su vladajući Klubovi zastupnika danas podržali u Saboru.


Klub HDSSB-a se pak usprotivio hitnosti postupka, što zamjeraju vladajućima i kod ostalih zakona, a smatraju i da predloženi zakon ima niz nelogičnosti.Uvedena je nova isprava za oružje Europska oružana propusnica koja će legalnim posjedinicima oružja olakšati kretanje na području država članica EU, rekao je zamjenik ministra umutarnjih poslova Evelin Tonković.

Vezani članci Russell Crowe (Foto: Profimedia) Seksi gladijator nekad je bio tiha patnja milijuna žena, a danas ga na ulici ne biste ni prepoznali Slika nije dostupna Burić: Krv Đure Bordarca na rukama je HDZ-a

U kategoriju A, odnosno zabranjeno oružje uvršteni su integralni prigušivači namijenjeni oružju kao i dijelovi za prigušivače.Propisuje se obveza liječniku da osobi koja je došla na izvanredni liječnički pregled ne izda uvjerenje ako ta osoba ne priloži rješenje nadležnog tijela o upućivanju na takav pregled. Isto tako, kako bi liječnik mogao izvjestiti da li je kod vlasnika oružja došlo do promjena zdravstvenog stanja koje utječu na sposobnost za držanje oružja, svaki vlasnik dužan je u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona izvijestiti policiju o svom liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Policija u tom slučaju ima obvezu izvijestiti liječnika o osobi kojoj je izdan oružan list. Zakon predviđa i ograničenje broja komada oružja i streljiva koji se mogu prenositi preko državne granice u svrhu lova. IDS-ov Damir Kajin je zatražio da se uvaži zahtjev Hrvatskog lovačkog saveza kojim se traži da se nošenje oružja u lov u pratnji odraslih osoba odobri i 16-godišnjacima, te da se obveza sistematskog pregleda lovaca sa svakih pet godina produži na deset godina.

"Netko bi seljake trebao zaštititi od sve češćih napada nemani. Pred deset dana mi je na ipsilonu jedan prijatelj naletio na divlju svinju, kapitalca od 130 kilograma i dobro je da mu se ništa nije dogodilo. Toj pošasti se ne može stati na kraj, ima ih k'o alve, i umjesto da se te nemani tamane, lovci ih još hrane i fino uzgajaju tako da ih bude što je moguće više", zamjerio je Kajin te dodao kako je lov vrlo važan za Hrvatsku i kako "bez lovaca jednostavno ne ide".
HDSSB-ov Zoran Vinković je na ovo primjetio kako je Kajin očito bio na Skupštini Hrvatskog lovačkog saveza. "Mogao je onda od lovaca saznati da to nisu nemani, nego je to crna divljač. Ako misli na divlje svinje to je vepar, nazime i prase. Ponekad se ne ubijaju nego odstreljuju, a najbolju su u loncu", ispravio ga je Vinković te dodao kako je Kajin očito ostao na lovačkom gučašu, čobancu ili prasetini ispod peke, pa nije doznao što jesu, odnosno nisu nemani.

"Istra je daleko napredovala u brendiranju proizvoda od divljači, pa im nije palo na pamet da te proizvode nazovu proizvodima od nemani", nastavio je Vinković te se osvrnuo i na odluku ministarstva da se ne prihvati zahtjev Lovačkog saveza da se i mladim pripravnicima od 16 godina u lovačkim društvima odbori nošenje oružja iako je to praksa u susjednim zemljama članicama EU. Ovakvom zahtjevu usprotivio se SDP-ov Peđa Grbin koji nikako ne može podržati zahtjev da djeca nose oružje. Vinković je dodao kako i on ima dozvolu za nošenje oružja i ne smatra se prijetnjom, te ako netko smatra da on ipak je prijetnja, neka si nabavi tjelohranitelja.

"Prijetnja su oni koji imaju neregistrirano oružje, pljačkaju banke, napadaju ljude okolo, a ne oni za koje policija zna da imaju registrirano oružje", kazao je Vinković. Da je neregistrirano, ilegalno oružje veliki problem Hrvatske smatra i SDP-ov Šime Lučin. "Osobno držim da je oružje zlo. Obično ljudi koji su pobornici oružja kažu da oružje samo po sebi nije zlo nego su zapravo upitni ljudi. Mislim da je oružje specifičan alat i proizvod ljudskog roda koje je, po meni, samo po sebi zlo", smatra Lučin koji zamjera usporedbe oružja s automobilima jer i oni mogu biti oružje i ubiti ljude.

"Danas kad kupite automobil morate na njega platiti porez, morate ga osigurati i svake godine registrirati, pa evo mog prijeloga za razmišljanje - uvedimo porez na oružje", predložio je Lučin i izazvao burnu reakciju zastupnika HDSSB-a. Tako je Vinkovića zanimalo zna li ova Vlada napraviti išta osim novih poreza, a slično je zanimalo i njegovog stranačkog kolegu Dražena Đurovića. "Nema što ova vlast nije oporezovala. A ako ćemo o onome što je zaista štetno za ljude, ajmo oporezovati debljinu pa idemo do kraja. Ako je išta štetno za ljude, onda je to debljina. Ili ne znam, čelavost", slikovit je Đurović.

Na to mu je Lučin dobacio neka se uvede i porez na glupost pa se "možemo dogovoriti koji će biti veći". "Nije dovoljno uvesti porez na glupost, prije bih rekao da ste u stanju uvesti porez na zdrav razum, porez na kritiku svega onoga što ne valja, pa ne bih se začudio da na kraju nakon nekog vremena uvedete hrvatskim građanima i porez na zrak koji udišu", ubacio se i HDSSB-ov Dinko Burić. (Agencija VLM)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.